ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μύθος η δράση της εχινάκειας στο κρυολόγημα

muthos_i_drasi_tis_exinakias_sto_kruologima-14-2-16
Τις θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες της εχινάκειας στο κοινό κρυολόγημα απομυθοποιεί νέα επιστημονική μελέτη, η οποία αποδυκνείει πως δεν έχει διαπιστωθεί καμία βελτίωση σε όσους έλαβαν το σκεύασμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν, υπό τονκαθηγητή Μπρους Μπάρετ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Στην μελέτη συμμετείχαν 719 άτομα ηλικίας 12 έως 80 ετών, που είχαν συμπτώματα κρυολογήματος για περίπου μία εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, φάνηκε πως στα άτομα που λάμβαναν εχινάκεια το κρυολόγημα υποχώρησε επτά έως δέκα ώρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό σκεύασμα (πλασέμπο) ή κανένα χάπι απολύτως. Τασυμπτώματα ήταν οριακά πιο ήπια.

«Η διάρκεια της ασθένειας και τα συμπτώματά της δεν διέφεραν ουσιαστικά με τηνεχινάκεια σε σχέση με το πλασέμπο», δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι «ηέρευνά τους δεν επιβεβαιώνει την ικανότητα της εχινάκειας, σε αυτές τιςδόσεις, να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία του κοινού κρυολογήματος».

Τα ποικίλα σκευάσματα εχινάκειας στο εμπόριο (υπολογίζονται σε πάνω από 800)μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, επειδή προέρχονται από διαφορετικά μέρηκαι είδη του φυτού, το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές διεθνώς, με αποτέλεσμαοι παγκόσμιες πωλήσεις του να παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Συχνά ένα προϊόνπεριέχει εχινάκεια μαζί με κάποιο άλλο βότανο.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, από τα παλιά χρόνια, η εχινάκεια, που θεωρείται ότιενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησηδιαφόρων παθήσεων πέρα από τα κρυολογήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μερικοίάνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στηνεχινάκεια, ενώ η χρήση της αντενδείκνυται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τουθηλασμού.

Αρκετές μελέτες έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, αλλά γενικά δεν έχειπροκύψει ένα οριστικό συμπέρασμα για το κατά πόσο η εχινάκεια μπορεί ναπρολάβει ένα κρυολόγημα ή να μειώσει τη διάρκειά του.

Ο Μπάρετ παραδέχτηκε ότι η νέα έρευνά του που χρηματοδοτήθηκε από το ΕθνικόΚέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εκληφθεί θετικά από τους υποστηρικτέςτης εχινάκειας, ενώ για τους επικριτές της αποτελεί την οριστική επιβεβαίωσηότι η τυχόν ευεργετική δράση της είναι αμελητέα.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.