ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η Θεσσαλονίκη μοιράζει ψωμί

i_thessaloniki_moirazei_pswmi-26-2-16
Με αφετηρία το μεράκι και τις "μυστικές" συνταγές από κάθε πλευρά της Ελλάδας και με απώτερο στόχο τη συγκρότηση της πρώτης εθνικής ομάδας αρτοποιίας της χώρας ξεκίνησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού στο πλαίσιο της 7ης διεθνούς έκθεσης Artozyma της ΔΕΘ-Helexpo. 

Στο πρωτάθλημα διαγωνίζονται έξι ομάδες από όλη τη χώρα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από το Λάρισα μέχρι την Αχαΐα, στη βαθμολογία των οποίων θα συμμετέχει και το κοινό, δοκιμάζοντας υπέροχα αρτοποιήματα.

'Ο,τι δεν καταναλωθεί μέσα στην έκθεση -είτε αυτό αφορά ψωμιά είτε τις πρώτες ύλες για την παρασκευή τους- πρόκειται να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ώστε να προσφερθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, 'Ελσα Κουκουμέρια.

Όπως εξηγεί η ίδια, στο πρωτάθλημα μετέχουν μόνο έξι ομάδες για πρακτικούς λόγους, αφού η παρασκευή του ψωμιού γίνεται σε πραγματικούς χρόνους και αν οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι, η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα και κουραστική.

Οι ομάδες -που θα διαγωνίζονται ανά τρεις, το πρωί και το απόγευμα κάθε μέρας αντίστοιχα- προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Αχαΐα, ενώ υπάρχει και μία "μικτή", η οποία έχει τρία μέλη από την Καλαμάτα και ένα από τα Τρίκαλα.

Οι συμμετέχοντες θα κριθούν τόσο για την εμφάνιση του ψωμιού τους, όσο και για τη γεύση, ενώ η βαθμολογία τους θα προέλθει κατά 50% από την κριτική επιτροπή (η οποία θαα ξιολογήσει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παρασκευή του αρτοποιήματος μέχρι να φτάσει στο τραπέζι) και κατά 50% από τους επισκέπτες της artozyma (οι οποίοι θα κρίνουν μόνο τη γεύση).

"Θα επιλεγούν τρεις ομάδες, από τις οποίες θα συγκροτηθεί και η πρώτη εθνική ομάδα, που στόχος είναι να συμμετέχει σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα, θα επιλεγούν τρεις αρτοποιοί από την πρώτη, δύο από τη δεύτερη και ένας/μία από την τρίτη" επισημαίνει η κα Κουκουμέρια.

Το τριήμερο πρόγραμμα του πρωταθλήματος έχει ως εξής:
1η Ημέρα: Παραδοσιακό ψωμί
Οι ομάδες διαγωνίζονται στην παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού. 
Ψωμιά με τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής και ανάλογες ονομασίες, όπως αγιορείτικο, βουνίσιο, χωριάτικο προζυμένιο, παραδοσιακό κρητικό, ολικής άλεσης και πολλά άλλα ζυμώνονται από το πρωί στο εργαστήρι του πρωταθλήματος. 

2η Ημέρα: Πρωινό στον φούρνο 
Παραδοσιακές χωριάτικες τυρόπιτες, κουλούρια Θεσσαλονίκης, ελιόψωμα, τυρόψωμα, καλιτσούνια, μυζηθροπιτάκια, ένας ατελείωτος κατάλογος από σνακς, φτιαγμένα όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες π.ο.π., χόρτα της ελληνικής γης και φυσικά ζυμάρι.

3η Ημέρα Καλλιτεχνική Αρτοποιία
Την τελευταία ημέρα το ζυμάρι μεταμορφώνεται σε σχέδια, με θέματα από την καθημερινότητα, την ιστορία, τα μνημεία και τα σύμβολα της πατρίδας μας μετατρέποντας το ψωμί σε έργο τέχνης. Για παράδειγμα, οι αρτοποιοί της Λάρισας σκέφτονται να φτιάξουν το σύμβολο της πόλης τους από πρώτες ύλες αρτοποιίας...
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.