ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Προσοχή: Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στις ωοθήκες;

ponos_stis_wothikes_3-2-16
Ένας πόνος εκεί χαμηλά. Πρέπει να τον αγνοήσεις ή να κλείσεις αμέσως ραντεβού με τον γυναικολόγο σου;
"Ο πόνος στις ωοθήκες είναι μία έκφραση που συχνά χρησιμοποιούν οι γυναίκες όταν πονούν στην κάτω κοιλιακή χώρα, δηλαδή στην περιοχή της πυέλου" σημειώνει ο γυναικολόγος - χειρουργός - μαιευτήρας Δρ.Νικηφόρος Κλήμης και παρακάτω μας εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει αυτός ο πόνος, πόσο σοβαρός μπορεί να είναι και τι πρέπει να κάνουμε.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος αυτός δύναται να οφείλεται τις περισσότερες φορές σε γυναικολογικές αιτίες αλλά μερικές φορές και σε άλλες.
Οι συνηθέστερες αιτίες είναι οι εξής:

-Αιτίες που αφορούν στις ωοθήκες: Ίσως πρόκειται για κύστες που συνήθως έχουν μεγάλο μέγεθος και που μπορούν να υποστούν ρήξη ή να συστραφούν. Ελαφρύς πόνος χαμηλά στην κοιλιακή περιοχή μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες γυναίκες στη μέση του κύκλου κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Συνήθως, διαρκεί λίγο και δεν είναι ανησυχητικός.
Θεραπεία: Η θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι φαρμακευτική αλλά σε περίπτωση ρήξης ή συστροφής απαιτείται συνήθως χειρουργική αντιμετώπιση.

-Παθήσεις των σαλπιγγών: Συνήθως πρόκειται για φλεγμονές, όπως σαλπιγγίτιδες, για παθολογική αύξηση μεγέθους των σαλπιγγών (υδροσάλπιγγα) ή για ρήξη εξωμήτριας (σαλπιγγικής κύησης).
Θεραπεία: Αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις όπως το εξωμήτριο μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

-Ινομυώματα μήτρας: Σε περίπτωση μεγάλων ινομυωμάτων μήτρας μπορεί να δημιουργούνται συμπτώματα πίεσης ή σπανίως πόνοι από νεκρωτικές εξαλλαγές μέσα στο ινομύωμα και στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν.

-Ενδομητρίωση: Η παρουσία ενδομητρικού ιστού δηλαδή του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας σε περιοχές διαφορετικές από τη φυσιολογική του θέση δηλαδή εκτός της μήτρας στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη και αλλού μπορεί να προκαλέσει πόνο συνήθως μερικές μέρες πριν την περίοδο.
Θεραπεία: Η θεραπεία είναι συνδυαστικά φαρμακευτική και χειρουργική.

ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟ
Αιτίες επίσης μη γυναικολογικές που μπορεί να προκαλέσουν πόνο είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συνήθως διαταραχή στις νέες αγχωμένες γυναίκες, οι ουρολοιμώξεις, τα προβλήματα στην ούρηση, όπως: κυστίτιδες ή πέτρες στα νεφρά, η χρόνια δυσκοιλιότητα ενώ πιο σοβαρή είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι απλό και κάθε προσπάθεια να αντιμετωπισθεί απλά με παυσίπονα, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να «καλύψει» πιθανές σοβαρές και δυσάρεστες καταστάσεις για τη γονιμότητα και την υγεία της γυναίκας, καταστάσεις που μόνο ο θεράπων γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

tlife.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.