ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Υποχωρεί το ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο, αλλά κερδίζει την ελάφρυνση για τους αγρότες

upoxori_to_ΥΠΟΙΚ_sto_aforologito-14-3-16
Του Τάσου Δασόπουλου 

Μια ήττα για το αφορολόγητο μια νίκη στην φορολογία των αγροτών και μια ισοπαλία για την φορολογία των ενοικίων έχει ως αποτέλεσμα ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων του υπουργείου οικονομικών με το κουαρτέτο των δανειστών που κάνει διάλλειμα σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει στο ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ζητούμενο πλέον για την διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί την Τρίτη είναι το πόσο θα μειωθεί η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ που διαμορφώνει το έμμεσο αφορολόγητο των 9.950 ευρώ. Η πρόταση των δανειστών είναι η έκπτωση φόρου να μειωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ώστε να αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 7.000 ευρώ δηλαδή για μηνιαίο εισόδημα περίπου 500 ευρώ. Η πίεση που ασκούν οι δανειστές φαίνεται από δήλωση του μέλους του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση ο οποίος δήλωνε μετά την συνάντηση «αν μειωθεί μόνο 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Σε ότι αφορά την νέα κλίμακα φόρων που είναι βασικό μέρος του νέου φορολογικού οι δανειστές συνεχίζουν να μην βλέπουν με καλό μάτι την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Διαφορές υπάρχουν και στην νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ακολουθεί την λογική των συντελεστών φορολογίας και κλιμακώνεται από το 0,7% για τα εισοδήματα από 12001 ευρώ και 10% για τα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Και σε αυτό το θέμα οι δανειστές πιστεύουν ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα ενώ το υπουργείο οικονομικών πιστεύει ότι δεν υπάρχει απώλεια εσόδων. 

Στο τομέα των αγροτών το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υποχωρούν στην μνημονιακή δέσμευση για αύξηση από φέτος του φορολογικού συντελεστή από το 13% που είναι σήμερα στο 20% σε μια δόση. Ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη απολύτως στην πρόταση της κυβέρνησης για μια μικρή αύξηση φέτος από το 13% στο 15% και στην συνέχεια σταδιακή αύξηση έως το 26% σε ορίζοντα χρόνου 5ετίας ώστε να εξισωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της φορολογίας στα ενοίκια οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην μνημονιακή δέσμευση για αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% για εισοδήματα μέχρι και 12.000 ευρώ από 33% στο 35% για τα εισοδήματα μέχρι 40.000 και με 40% για τα επιπλέον εισοδήματα .

Σε δημοσιονομικούς όρους το νέα φορολογικό θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα ενώ σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Δημοσιονομικό 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους για το δημοσιονομικό κενό και να συζητούν με την ελληνική Κυβέρνηση ένα-ένα τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το 2016 δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα ενώ με τις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό τα μη προσδιορισμένα μέτρα για την διετία 2017 -2018 κατεβαίνουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ δηλαδή τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο οι δανειστές παρά τις επιμέρους διαφορές θα μιλούν ακόμη για μια διαφορά εκτιμήσεων της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ για φέτος και άλλων 3 δισ. ευρώ για την διετία 2017 -2018.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.