ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ημερήσιες εκδρομές για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες

imerisies_ekdromes_gia_asunodeuta_prosfuggopoula_14-5-16
Πρόγραμμα ημερήσιων εκδρομών για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που ζουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο εφαρμόζει από χθες Παρασκευή, η Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Συνύπαρξης» Στρατή Πόθα, είναι «τα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο που τους φιλοξενεί και να νιώσουν, έστω για λίγες ώρες, ελεύθερα».

Χθες διοργανώθηκε η πρώτη εκδρομή, με την συνοδεία εθελοντών. Με λεωφορείο παιδιά πρόσφυγες περιηγήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον κόλπο Καλλονής ενημερώθηκαν στις αλυκές για την συλλογή και παραγωγή του αλατιού, επισκέφθηκαν τον υγρότοπο με τα χιλιάδες, αυτή την εποχή, φλαμίνγκο και κατέληξαν στο Μουσείο Ελιάς του ΠΙΟΠ, στην Αγία Παρασκευή, στο κεντρικό νησί, όπου μετά την ξενάγησή τους, με την φροντίδα του Συνεταιρισμού γυναικών του χωριού, τους προσφέρθηκε μεσημεριανό γεύμα. Ακολούθησε βόλτα και αναψυκτικά στο χωριό και επέστρεψαν το απόγευμα στο κέντρο της Μόριας.

Όπως λέει ο κ. Πόθας, τα μέλη της ‘Συνύπαρξης’, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και την μετατροπή του κέντρου προσφύγων – μεταναστών της Μόριας από ανοιχτό κέντρο καταγραφής σε κλειστό κράτησης, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν εκεί. 

Όση καλή διάθεση κι αν έχει κανείς να κατανοήσει τους λόγους που επιβάλλουν την ιδιαίτερη μεταχείριση αυτών των παιδιών, το καθεστώς διαμονής τους στην Μόρια δεν παύει να είναι απάνθρωπο, συνεχίζει ο κ. Πόθας και προσθέτει: 

«Γι αυτό χαιρετίσαμε την απομάκρυνση απ το κέντρο των περίπου μισών από τα παιδιά σε δομές πιο ανθρώπινες με σχετική επιτήρηση. Εξακολουθούν όμως σήμερα να παραμένουν στη Μόρια 90 παιδιά στα οποία και επικεντρώνουμε την προσοχή μας».

Ας σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, και μέχρι χθες που άρχισε η εφαρμογή του νέου προγράμματος, σε συνεργασία με τις αρχές του κέντρου, τα μέλη της «Συνύπαρξης» προσέφεραν εφόδια (όπως κάρτες τηλεφωνικής επικοινωνίας, ρούχα, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη, γλυκά κλπ).

Την επόμενη εβδομάδα η «Συνύπαρξη» θα διοργανώσει άλλες δύο εκδρομές με ομάδες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.