ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το κάπνισμα αιτία καρκίνου και καδιαγγειακών νοσημάτων

to_kapnisma_aitia_thanatou-29-5-16
Το κάπνισμα αποτελεί τον κοινό παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πρόληψης του Καρκίνου και το Κέντρο Μέντελ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, που συνυπογράφηκε από 180 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου (και της Τουρκίας χωρίς υποσημειώσεις) προνοεί τη λήψη μέτρων που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χρήση προϊόντων καπνού: απαγόρευση διαφημίσεων, απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους για δημόσια χρήση, γραφικές προειδοποιήσεις (π.χ. έγχρωμες εικόνες στα κουτιά των τσιγάρων που προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος), υψηλή φορολόγηση των προϊόντων καπνού, και απλή συσκευασία των προϊόντων καπνού.
Η απλή συσκευασία των προϊόντων καπνού περιλαμβάνει την απαγόρευση της χρήσης λογότυπων, χρωμάτων και διαφημιστικών επισημάνσεων πάνω στα προϊόντα καπνού στα οποία θα επιτρέπεται μόνο να αναγράφεται με τη χρήση μιας συγκεκριμένης γραμματοσειράς με συγκεκριμένο μέγεθος γραμμάτων, ασπρόμαυρα το όνομα της εταιρείας που κατασκευάζει το προϊόν και το όνομα του προϊόντος. Ταυτόχρονα πάνω στα προϊόντα θα πρέπει να τυπώνονται οι γραφικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην υγεία από το κάπνισμα.
Στην Κύπρο υπάρχει νομοθεσία που προνοεί μόνο για ορισμένα από τα όσα περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, όμως η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται επαρκώς` αναφέρει η ανακοίνωση.
Ανεργία και θνησιμότητα από καρκίνο
Επίσης, αναφέρεται σε πρόσφατη έκδοση του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet που δημοσίευσε μελέτη για τη σχέση της αύξησης της ανεργίας με τη θνησιμότητα από τον καρκίνο σε διάφορες χώρες ωστόσο η Κύπρος δεν ήταν μία από αυτές τις χώρες, αφού δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τη θνησιμότητα από τον καρκίνο.
Όπως σημειώνεται η μελέτη κατέδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας, που συμβαίνει συνήθως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αυξάνει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο γενικά και ειδικότερα από τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα στους άνδρες, του μαστού στις γυναίκες και του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα.
Σε χώρες όπου υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη για την υγεία (π.χ. Αργεντινή, Καναδάς, Χιλή, Κροατία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία) η αύξηση της ανεργίας δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, ενώ σε χώρες όπου δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη (π.χ. Η.Π.Α., Ρωσία, Πολωνία, Λιθουανία) η αύξηση της ανεργίας προκάλεσε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.

Πηγή ΚΥΠΕ

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.