ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Με τα βλέμματα στο Eurogroup κρίσιμη εβδομάδα

ta_blemata_sto_krisimo_eurogroup-2-5-16
Καθοριστικές για την έκβαση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η εβδομάδα έχει πολλές αργίες λόγων θρησκευτικών εορτών, τόσο ορθοδόξων όσο και καθολικών, οι δανειστές, όπως δήλωσε προ ημερών και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του Εurogroup της 9ης Μαΐου.

Οπως μετέδωσε η Deutsche Welle, αυτό που θεωρούν βέβαιο στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας στο σκέλος των υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων.

Απλώς, απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.

Σε αναμονή για το εφεδρικό πακέτο

Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να «κλείσει» σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. 

Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα, καθώς δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.

Σύμφωνα με τη DW, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν πως στις 9 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον προληπτικό μηχανισμό, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ο χρόνος, άλλωστε, πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.