ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: μύθοι και αλήθειες

sex_meta_tin_eminopoausi-17-6-16
Υπάρχουν αρκετές παγωμένες εντυπώσεις για την επίδραση (άμεση ή έμμεση) σεξουαλική λειτουργία ή στο σώμα οι οποίες μπορεί επηρεάζουν την ερωτική έλξη και έτσι να δημιουργούν προβλήματα στη ζωή του ζεύγους. Μια τέτοια εντύπωση είναι ότι η απουσία αναπαραγωγικής δυνατότητας μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία ή ακόμα την εξαφανίζει.

Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να διακόπτεται η αναπαρα­γωγική ικανότητα, αλλά δεν σταματά καθόλου η αξία της σεξουαλικής λειτουργίας για την αμοιβαία ψυχοσωματική έκφραση αγάπης, τρυφερότητας, στοργής και συντροφικότητας και ο άνδρας της αντίστοιχης ηλικίας απολαμβάνει την αγάπη, την τρυφερότητα και τη σωματική επαφή ανεξάρτητα από την τεκνοποιία.

Μια άλλη λαθεμένη εντύπωση είναι ότι η εμμηνόπαυση χαλαρώνει και αλλοιώ­νει το γυναικείο σώμα και αυτό συσχετίζεται με την επίσης λαθεμένη άποψη ότι η σεξουαλική επιθυμία και ένταση απορρέει αποκλειστικά από την άμεση σωματική έλξη των δυο φύλων.

Το τελευταίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο κινημα­τογράφος πριμοδοτεί ένα νεαρό σφριγηλό κορμί ως το πλέον επιθυμητό. Έτσι λοιπόν, ισχυρίζονται μερικοί, οι αλλαγές του σώματος που συνοδεύουν την ηλι­κία της εμμηνόπαυσης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και έντασης. Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας άποψης αγνοούν προφανώς την ποικι­λία των ψυχοσωματικών παραγόντων που οδηγούν έναν άνδρα και μια γυναίκα να γίνουν ζευγάρι. Κοινωνικά ενδιαφέροντα, μόρφωση, πολιτιστικά ενδιαφέροντα, θρησκευτικές αντιλήψεις, παιδιά, άλλα κοινά ενδιαφέροντα που αναπτύσσονται στην κοινή ζωή, δημιουργούν τις ευκαιρίες για αμοιβαία και ευχάριστη έκφραση της σεξουαλικότητας.

Μια άλλη λαθεμένη άποψη, που σχετίζεται με την προηγούμενη, είναι ότι όσο το άτομο είναι αναπαραγωγικό τα γεννητικά του όργανα βρίσκονται σε καλή κατά­σταση και έτσι αντιδρούν καλύτερα στα ψυχοσωματικά σεξουαλικά ερεθίσματα. Μετά την εμμηνόπαυση, όμως, κατά κάποιο τρόπο υποστρέφονται και μοιραία θα ακολουθήσει απότομη μείωση της σεξουαλικής ικανότητας και του ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, παρά τις κάποιες μικρές μεταβολές που παρουσιάζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, δεν μεταβάλλεται σχεδόν καθόλου η ερωτική επιθυμία ούτε φυσικά η απόλαυση της ερωτικής πρά­ξης (αντίθετα, αναφέρονται περιπτώσεις γυναικών που, απαλλαγμένες από το φόβο εγκυμοσύνης, έχουν καλύτερη ερωτική διάθεση).

Η σεξουαλική πράξη δεν είναι μια αποκομμένη δραστηριότητα, αλλά ένα μέρος της γενικότερης συναλλα­γής του ζεύγους, που πιο ώριμο τώρα μπορεί να απολαμβάνει καλύτερα τον έρωτα. Εξάλλου, αρκετά νεαρά άτομα στην πιο σφριγηλή ηλικία δεν είναι σε θέση, για διά­φορους λόγους, συνήθως ψυχολογικούς, να απολαύσουν την ερωτική τους ζωή.
Kείμενο του Καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκου Βαιδάκη 
boro.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.