ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το YouTube και το Facebook τάσσονται ενεργά εναντίον της τρομοκρατίας

youtube_facebook_kata_tromokratias
Το YouTube, το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου φέρονται να χρησιμοποιούν...
 αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να εντοπίζουν φράσεις και βίντεο που υποκινούν την τρομοκρατία.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Reuters υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρωτεύοντα ρόλο στη συνολική προσπάθεια ελέγχου των ακραίων και ριζοσπαστικών φωνών στο Διαδίκτυο παίζουν οι αναφορές των ίδιων των χρηστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταγγελίες των χρηστών ελέγχονται από εργαζόμενους των παραπάνω οργανισμών και διαγράφονται άμεσα.

Στο εν λόγω δημοσίευμα δεν αποσαφηνίζεται πώς ακριβώς λειτουργούν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και αν υπάρχει σε αυτά ρόλος για τον ανθρώπινο παράγοντα. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι οι εταιρείες χρησιμοποιήσαν σαν βάση τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαν ήδη για να ελέγχουν τα domains τους για posts με πνευματικά δικαιώματα. Αυτές οι τεχνολογίες υπέστησαν μία σειρά αλλαγών και από εκεί και πέρα ουσιαστικά άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας τους.

Πλέον, οι μηχανισμοί ελέγχου μπορούν να εντοπίζουν άμεσα βίντεο με συγκεκριμένο περιεχόμενο (π.χ. αποκεφαλισμούς), όπως επίσης και εκείνα που υποκινούν τη βία ή που κάνουν εξτρεμιστική προπαγάνδα.

Για να γίνει ο εντοπισμός, χρησιμοποιείται η σύγκριση των μοναδικών ψηφιακών αναγνωριστικών (hashes), τα οποία οι εταιρείες τοποθετούν στα βίντεο τα οποία το κοινό αναρτά, με μία βάση δεδομένων όπου καταχωρείται το περιεχόμενο που έχει ήδη επισημανθεί και απαγορευθεί. Βέβαια στο άρθρο δεν ξεκαθαρίζεται πώς δημιουργείται η συγκεκριμένη βάση δεδομένων και το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί ποτέ.

Οι ίδιες οι πηγές του Reuters υποστηρίζουν ότι δεν μιλάνε για τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου project επειδή ακριβώς φοβούνται ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ακριβώς πώς λειτουργεί το σύστημα μπλοκαρίσματος περιεχομένου. Ανάλογος φόβος βέβαια υπάρχει και για τις πιθανές πιέσεις που μπορεί να ασκήσουν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ώστε να επιτύχουν λογοκρισία των επικριτικών φωνών εναντίον τους.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οργανισμοί όπως η Google, το Facebook, το Twitter και άλλοι είναι σοβαρό καθώς ο αριθμός των posts και των αναφορών υπέρ τρομοκρατικών ενεργειών και των ανάλογων ιδεών είναι συνεχώς αυξανόμενος. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι το Twitter αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία 125.000 λογαριασμών χρηστών τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ένας έφηβος καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη επειδή χειριζόταν λογαριασμό στο Twitter που υποστήριζε τον ISIS.


tro-ma-ktiko
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.