ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Aυτό είναι το χωριό της Ελλάδας στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας καπνιστής [video]

xorio tis kritis pou den kapnizei kanenas
Σην Κρήτη – έναν τόπο που σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες οι άνθρωποι είναι «θεριακλήδες» – υπάρχει ένα χωριό, κοντά στο Ηράκλειο χωρίς ούτε έναν… 
καπνιστή. Πρόκειται για το χωριό Σκοτεινό, που βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, λίγο πιο πάνω από τις Γούβες.

Σε αυτή την περιοχή την δεκαετία του ’70 οι κάτοικοι τυχαία αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο και να μην το ξαναπιάσουν ποτέ.

«Σε αυτό το χωριό δεν καπνίζει κανείς από την δεκαετία του ’70. Εγώ έλειπα από το Σκοτεινό για αρκετά χρόνια κι όταν επέστρεψα αντίκρισα ένα χωριό στο οποίο δεν καπνίζει κανένας. Αυτό μεταδώσαμε και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα ούτε επόμενη γενιά να έχει αυτό το κακό συνήθειο», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο Ζαχαρίας Μουδατσάκης, κάτοικος του χωριού.

Οι Σκοτεινιανοί δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτή τους την συνήθεια ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν.

«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν. Είδαμε τα αποτελέσματα αρκετών καπνιστών», επισημαίνει στο cretapost ο Βασίλης Ζερβάκης και συνεχίζει: «Εδώ στο Σκοτεινό πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισαν οι άνθρωποι, τυχαία όχι οργανωμένα, να σταματήσουν το κάπνισμα. Από τότε προτιμάμε να πιούμε μία ρακί ή ένα κρασί παρά να κάνουμε ένα τσιγάρο».

Δεν υπάρχει τσιγάρο ούτε για… δείγμα
Την ίδια ώρα οι Σκοτεινιανοί τονίζουν σε όλους τους επισκέπτες ότι όποιος θέλει να καπνίσει να έχει ήδη προμηθευτεί τα τσιγάρα του καθώς στο χωριό δεν πρόκειται να βρει ούτε για… δείγμα.

«Ο επισκέπτης που θα έρθει στο χωριό δεν θα μπορεί να βρει τσιγάρα. Δεν πουλάνε πουθενά. Θα πρέπει να κρατάει μαζί διαφορετικά θα μπει στο δικό μας το λούκι», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ζερβάκης.

Όσοι κάπνιζαν το έκοψαν
Μάλιστα, όσοι έλειπαν από το χωριό και είχαν «μάθει» το τσιγάρο κατά την επιστροφή τους το έκοψαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιώργος Μουδατσάκης που έλειπε για αρκετά χρόνια από το Σκοτεινό ενώ όπως αναφέρει ήταν καπνιστής.

«Εγώ κάπνιζα πριν έρθω στο χωριό. Όταν όμως επέστρεψα, πριν περίπου 15 χρόνια, είδα ότι εδώ δεν καπνίζει κανένας. Δεν ήθελα πολύ για να το πάρω απόφαση. Το έκοψα κατευθείαν. Είναι η  νοοτροπία του χωριού που σε κάνει να μην θέλεις το κάπνισμα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μουδατσάκης Γιώργος ενώ τονίζει ότι έχει δει πολύ μεγάλες διαφορές στην υγεία του: «Τώρα ανεβαίνω τις σκάλες χωρίς να λαχανιάσω, μυρίζω πλέον τα πάντα και έχω πολύ καλύτερη γεύση».Για την πολύ γερή κράση που έχουν οι Σκοτεινιανοί εξαιτίας του ότι δεν καπνίζουν έκανε λόγο ο Γιάννης Δασκαλάκης. «Μένω στο Σκοτεινό τα τελευταία 15 χρόνια. Έλειπα κι εγώ από το χωριό κι όταν επέστρεψα είδα τους συγχωριανούς μου να έχουν πολύ γερή κράση και να είναι καλά στην υγεία τους. Δεν κάπνιζε βέβαια κανείς», επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

cretapost.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.