ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Βροχή» εξωδίκων από επιχειρηματίες στις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις δανείων

exodika-apo-epixirimaties-pros-tis-trapezes
Δεκάδες εξώδικα αποστέλλουν προς τις τράπεζες ιδιοκτήτες εταιρειών όταν δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις τους για αναδιάρθρωση των δανείων, όπου συνήθως περιλαμβάνεται η συμμετοχή τρίτων επενδυτών (funds)...
Τα εξώδικα, θεωρητικά, δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τις τράπεζες, ωστόσο, όταν αυτές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και δεν απαντούν εγγράφως, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις και σοβαροί κίνδυνοι, ακόμη και πρόκληση πτωχεύσεων στις εταιρείες ώστε οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Οταν τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ -σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων ύψους 112 δισ.-, τότε υφίσταται ένα πρόβλημα, το οποίο, όσο δεν διευθετείται, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία αφού, κατά τεκμήριο, οι επιχειρηματίες ενεργούν και δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα αποφασίσουν τις αναδιαρθρώσεις οι τραπεζίτες.

Ολα ξεκινούν από την καθυστέρηση επί έναν χρόνο και πλέον του νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει ποιοι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι ή μη, αλλά θα καλύπτει παράλληλα από νομικής άποψης τα στελέχη των τραπεζών. Η καθυστέρηση δημιουργεί καθημερινά ανυπολόγιστες ζημίες σε επιχειρήσεις διότι όσο δεν αναδιαρθρώνονται τα δάνεια τόσο περισσότερες χάνουν τη ρευστότητα, δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους και τελικώς δεν εκπληρώνουν και τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι τέτοια δε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τις οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, με διάφορους παράγοντές της να υποστηρίζουν ότι «οι επιχειρηματίες, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών για οφειλές προς το Δημόσιο, θα προτιμήσουν να προκαλέσουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων και μετά θα στραφούν κατά των τραπεζών που δεν δέχθηκαν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης».
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.