ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ποια ακίνητα εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ

pia-akinita-exerounte-enfia
Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, κύριο και συμπληρωματικό, και τα δικαιώματα στα ακίνητα για τα οποία υφίσταται απαγόρευση ...
οποιασδήποτε χρήσης, ιδίως ρυμοτομική απαλλοτρίωση, δέσμευση ακινήτου για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό, ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. 2203/ΑΤΚΕ/0007833ΕΞ/19.9.2016 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνονται οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που απαλλάσσονται από τον κύριο ΕΝΦΙΑ περ. α παρ. 2 άρθρου 3 του ν. 4223/2013:

Στην περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό) και τα δικαιώματα στα ακίνητα για τα οποία υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα πολεοδομικό σχεδιασμό, ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση, δέσμευση ακινήτου για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αποκλειστικά κατά το μέρος για το οποίο υφίσταται η ως άνω απαγόρευση.

Σας επισημαίνουμε ότι προς εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου έχει εκδοθεί η ΠΟΛ. 1248/ 2.12.2014 εγκύκλιος, η οποία εξακολουθεί να ισχύει διότι δεν έχει αντικατασταθεί από μεταγενέστερη, και σύμφωνα με αυτήν για τη χορήγηση των απαλλαγών ή μειώσεων που προβλέπονται στην ως άνω περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια δημόσια ή διοικητική αρχή, με την οποία αποδεικνύεται ότι υφίσταται μερική ή ολική απαγόρευση χρήσης του ακινήτου.

Στη βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρονται, εκτός από τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου, για το οποίο υπάρχει ολική ή μερική απαγόρευση χρήσης, ο αριθμός και η ημερομηνία της απόφασης δέσμευσης, το είδος της απαγόρευσης και το ότι η απαγόρευση αυτή υφίστατο κατά την 1η Ιανουαρίου του αντίστοιχου έτους.

Τέλος, όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά στα οποία αναφέρεστε, σε περίπτωση έκδοσης των απαιτούμενων παραστατικών από την αρμόδια αρχή θα χορηγηθεί η προβλεπόμενη απαλλαγή στη φορολογούμενη κατά την προσκόμισή τους στην αρμόδια ΔΟΥ.

koolnews.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.