ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ο Δ .Παπαδημητρίου υπουργός ανάπτυξης - Έκπληξη ή μήπως όχι;

papadimitriou
Η ένταξη του ελληνοαμερικάνου καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην Κυβέρνηση στην θέση του υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης, εμφανίστηκε ως η μεγάλη έκπληξη του χθεσινού ανασχηματισμού.

Στους γνωρίζοντες, η έκπληξη αφορά κυρίως την αποδοχή του να αναλάβει μια τέτοια θέση, παραμερίζοντας μια διεθνή καριέρα που χωράει σε πολλές σελίδες.

Ο εβδομηντάχρονος σήμερα (γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1946 στην Θεσσαλονίκη) διακεκριμένος οικονομολόγος ήταν μέχρι χθες πρόεδρος του Leny Economics Institute από την ίδρυση του το 1986 και επίτιμος αντιπρόεδρος, καθηγητής του Bard College από το 1977 και αντιπρόεδρος του Bard College στο Simon Rock από το 1979 μέχρι και σήμερα.

Σπουδαγμένος στο πανεπιστήμιο Columbia, πήρε διδακτορικό τίτλο από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1986 την χρονιά που έγινε πρόεδρος στο Ινστιτούτο Levy. 

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει την θέση του επίτιμου καθηγητή στην Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών της Σαγκάης το 2002 και την συμμετοχή του στην επιτροπή αναθεώρησης του εμπορικού ελλείμματος του αμερικανικού Κογκρέσου (1999-2001). 

Διετέλεσε Γραμματέας και Ταμίας της εταιρίας ασφαλειών ζωής William Penn της εταιρίας. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της BARD Real Estate GmbH (2011-2015) και Διευθύνων Σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου GmbH (2011 - 2015).

Eίναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Συντακτικών Επιτροπών του Δελτίου Πολιτικής Οικονομίας (2004-) και της Εφημερίδας της οικονομικής Ανάλυσης (2010-). 

Επίσης, ήταν στη συντακτική επιτροπή της επανεξέτασης του εισοδήματος και περιουσίας (1998-2004) και το Eastern Economic Journal (1994-1997).

Η απαρίθμηση των τίτλων και των θέσεων του κ. Παπαδημητρίου αποδεικνύει ένα πράγμα: Ότι πλέον έχει μια μεγάλη και λαμπρή καριέρα και δεν έχει τίποτα να αποδείξει από την θέση του έλληνα υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης.



Η σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επαφές του Leny Economics Institute και του κ. Παπαδημητρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ιστορία κάποιων ετών.

Η σύνδεση έγινε με το 2012 με την Μεσολάβηση του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη και της συζύγου του κ. Λούκα Καστέλη. 

Η επαφή του αμερικανικού ιδρύματος με το Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) που είχε ιδρύσει ο Γεράσιμος Αρσένης αποτέλεσε δίαυλο πληροφοριών και στοιχεία για την καταστροφική επίδραση των μνημονίων στην ελληνική οικονομία προς το ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους αποδέκτες τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παπά . 

Το Νοέμβριο του 2013 σε εκδήλωση που έκανε στην Αθήνα το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και στο οποίο συμμετείχαν πολλά στελέχη του Ινστιτούτου Leny, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσιπρας ήταν κεντρικός ομιλητής.

Με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 γίνεται η πρώτη μεταγραφή από το Bart College στο πρόσωπο της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου (συντρόφου του κ. Παπαδημητρίου), η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια στις ΗΠΑ για να αναλάβει την ευαίσθητη θέση της αναπληρώτριας υπουργού εργασίας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η πρόταση για διπλό νόμισμα 

Με την ανακοίνωση της τοποθέτησης του κ. Παπαδημητρίου κάποιοι θυμήθηκαν την πρότασή του για διπλό νόμισμα. Ωστόσο ο ελληνοαμερικάνος Καθηγητής δεν είναι «περίπτωση Βαρουφάκη». 

Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στην πρακτική άλλων χωρών που εφαρμόζουν διπλό νόμισμα. Θα αποτελούσε δε ύστατη λύση σε περίπτωση που η χώρα αντιμετώπιζε πιστωτική ασφυξία και όχι πρώτη επιλογή που θα εξασφάλιζε ένα όπλο για την συνέχιση μια ακραίας διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο του 2015 στην Καθημερινή τόνιζε:

«Το Σχέδιο Β του κ. Βαρουφάκη ήταν έκπληξη για μένα και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου που ασχολείται με την ελληνική κρίση, ύστερα από τις παρατηρήσεις του κ. Βαρουφάκη που απέρριπταν σχέδια παραλλήλου νομίσματος κατά του δικού μας προτύπου. 

Ήμουν ενήμερος από το ιστολόγιο του κ. Βαρουφάκη για το σχέδιο ρευστότητας που είχε αναπτύξει ο ίδιος χρησιμοποιώντας «tax anticipation notes», που ήταν βασισμένο σε σχέδιο ενός ερευνητή-συνεργάτη (research associate) του Levy Institute, του Ρόμπερτ Παρεντό. Δεν γνωρίζω αν ο Ρόμπερτ Παρεντό ήταν μέλος της ομάδας Βαρουφάκη».

Το ίδιο γνωστή είναι η φράση του καθηγητή Παπαδημητρίου «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Marshall» που είχε οικειοποιηθεί πολλές φορές σε ομιλίες και τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός.

Γιατί υπουργός ανάπτυξης 

Η ιδέα της τοποθέτησης του κ. Παπαδημητρίου ως υπουργού ανάπτυξης βρίσκεται μακριά από την δεύτερη αξιολόγηση και τις υποχρεώσεις του προγράμματος.

Είναι ο ακαδημαϊκός που έχει υποστηρίξει δύο φορές στο Αμερικανικό Κογκρέσο την ιδέα της «Κοινωνικής επενδυτικής Τράπεζας», δηλαδή ότι πλησιέστερο στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείου που βρίσκεται και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Κυβερνώντος Κόμματος και σταματά στις αντιδράσεις των δανειστών.

Οπαδός της Κεϋνσιανής Θεωρίας ο κ. Παπαδημητρίου πιστεύει (και το δείχνει στα άρθρα του) στην κρατική παρέμβαση, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, στην πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί την Ευρωπαϊκή βοήθεια των 22 δισ. ευρώ που έρχεται μέσα από το ΕΣΠΑ ΙΙ αλλά και του πακέτου Γιουνκέρ από το οποίο η ελληνική οικονομία παρά τις μεγάλες ανάγκες της έχει ακόμη πολύ μικρό μερίδιο.

Ενδόμυχα βέβαια η Κυβέρνηση περιμένει εκτός των άλλων να αξιοποιήσει και το διεθνές κύρος του καθηγητή ώστε να μπορέσει να γίνει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά υποδοχέας άμεσων ξένων επενδύσεων υλοποιώντας όμως το δόγμα της «δίκαιης ανάπτυξης». 

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.