ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση

panepistimio-kyprou
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση με παγκόσμιες διακρίσεις.

Ο Πρύτανης Κώστας Γουλιάμος εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει το Πανεπιστήμιο να ξεχωρίζει και να πρωτοπορεί στην Κύπρο και διεθνώς.

«77% των αποφοίτων μας βρήκαν απασχόληση εντός έξι μηνών της αποφοίτησης τους», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Τολμώ να πω ότι ο οργανισμός μας συγκρίνεται πλέον με τα μεγάλα, ιστορικά και κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες σημαντικές διακρίσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο πρύτανης Κώστας Γουλιάμος μιλάει για την ένταξη του Πανεπιστημίου στο διεθνή οργανισμό Laureate International Universities, αναλύει τι σημαίνει για έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου να ανήκει σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο πανεπιστημίων, ενώ παρουσιάζει και τα επιτεύγματα της Ιατρικής Σχολής και του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft.

Τι έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και η ίδια η Κύπρος από την ένταξή σας στον διεθνή οργανισμό Laureate International Universities?
Πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα που έχουν δημιουργήσει μια ευκρινή, ειδοποιό διαφορά ποιότητας και αριστείας σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο.

Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την επένδυση της Laureate, στην οποία ανήκουμε αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου, μπορώ να πω ότι εφαρμόζουμε τη στρατηγική του οργανισμού για Ανάπτυξη, Καινοτομία και Αριστεία εντός της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Για εμάς στη Laureate, η εκπαίδευση αποτελεί κίνημα με πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που ξεπερνά τα σύνορα μιας χώρας. 
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αν το ζητούμενο σε κάθε πανεπιστήμιο που σέβεται τη γνώση είναι η ποιότητα, η αριστεία και η καινοτομία, τότε προϋπόθεση είναι η υλοποίηση ενός συνόλου θεσμικών διαδικασιών, καθώς και η εφαρμογή όλων εκείνων των αναγκαίων, όσο και σύγχρονων, πρακτικών δομικού εξορθολογισμού της λειτουργίας του πανεπιστημίου, ώστε να είναι μετρήσιμη η αποτίμηση της αριστείας, της ποιότητας και καινοτομίας σε όλα τα πεδία.

Έτσι μόνο γίνεται και το πανεπιστήμιο βιώσιμο και πρωτοπόρο. 
Αυτό ακριβώς το λειτουργικό σύστημα εξορθολογισμού του Πανεπιστημίου είναι που κάνει το παιδαγωγικό μας μοντέλο να ξεχωρίζει, αφού δημιουργεί συνθήκες με πολλαπλασιαστική ισχύ στην οργάνωση, τις υποδομές, την κοινωνική προσφορά, τη διοίκηση, τις εκπαιδευτικές λειτουργίες και την κοινωνική αποδοχή του πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο.

Να αναφέρω πως η Laureate είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός πανεπιστημίων του κόσμου. Διαθέτει πάνω από 70 διαπιστευμένα πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 250 πανεπιστημιουπόλεις σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους.

Έχει πέραν των 75,000 ατόμων προσωπικό, και πάνω από 1,000,000 φοιτητές παγκοσμίως. Πρόδηλα, η Laureate, πέραν του γεγονότος ότι είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ανώτατης παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς λοιπόν η Laureate έχει επιφέρει επαναστατικές δομές για την προαγωγή της γνώσης και την απασχολησιμότητα των φοιτητών μας, εμπεδώνοντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό DNA, τολμώ να πω ότι ο οργανισμός μας συγκρίνεται πλέον με τα μεγάλα, ιστορικά και κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Είμαστε κυριολεκτικά ένα πανεπιστήμιο αξιών παιδείας, πολιτισμού, αισθητικής και αριστείας.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πέτυχε σπουδαίες διακρίσεις, λαμβάνοντας άριστη βαθμολογία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς αξιολόγησης. Ποια είναι η σημασία που έχουν αυτά για σας;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο και στην Ελλάδα που αξιολογήθηκε ακαδημαϊκά από τo QS TOP UNIVERSITIES, το οποίο αξιολογεί, ανάμεσα σ’ άλλα, τα πιο γνωστά και ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς υπερβολή, είναι δύσκολο να αποσιωπηθεί η σημασία αυτής της διάκρισης. To QS Stars μας έχει κατατάξει -στη βάση πολύ συγκεκριμένων επιδόσεων σε καίριους τομείς- μαζί με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου δίδοντας μας 5-αστέρια, την ανώτατη βαθμίδα, σε πεδία όπως η Διδασκαλία, οι Εγκαταστάσεις, η Κοινωνική Ευθύνη αλλά και η Διεθνοποίηση. 


Πέραν της διάκρισης 5 αστέρων στην Διδασκαλία – όσα ακριβώς έλαβε και το University of Cambridge - , θεωρείται τεράστια επιτυχία και ο δείκτης των 4 αστέρων που έλαβε το πανεπιστήμιο στον τομέα της Απασχολησιμότητας Αποφοίτων, ένας ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης ο οποίος εντοπίζει την σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, που στη δική μας περίπτωση είναι πολύ ψηλός.

Ως αποτέλεσμα των συμπράξεων που έχουμε με την αγορά εργασίας, το 77% των αποφοίτων μας βρήκαν απασχόληση εντός έξι μηνών της αποφοίτησης τους.

Το Πανεπιστήμιο μας εξοπλίζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες δεξιότητες και την εμπειρία ώστε να διασφαλίσουν επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Επιπλέον, παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σταδιοδρομίας, θέσεις εργασίας στην πανεπιστημιούπολη, πρακτική άσκηση, ευκαιρίες μάθησης, καθώς και δίκτυα καθοδήγησης από ηγέτες στον τομέα τους.

Εξίσου σημαντική επιτυχία για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί και η αξιολόγηση στο U-Multirank, το σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που είναι ένα νέο πολυδιάστατο σύστημα διεθνούς κατάταξης πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην κατηγορία, για παράδειγμα, του τομέα της έρευνας (ετεροαναφορές πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε εκδόσεις κορυφαίων top cited επιστημονικών περιοδικών) το Πανεπιστήμιο μας κατέχει την 117η θέση στην Ευρώπη. Επίδοση που είναι η υψηλότερη απ’ όλα τα ελλαδικά και κυπριακά πανεπιστήμια.

kypros

Τι σημαίνει για έναν φοιτητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να ανήκει σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο πανεπιστημίων, τη Laureate;
Σημαίνει ότι οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν προνόμια και συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς και διεθνή αναγνωρισιμότητα. Λειτουργούμε με τις αρχές και τους κανόνες της «ανοικτής κοινωνίας», ενός πανεπιστημίου του 21ου αιώνα που ανταποκρίνεται στις τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς ανάγκες και προκλήσεις της «κοινωνίας της γνώσης». Εδώ ακριβώς οφείλεται και η μεγάλη ανοδική και αναπτυξιακή πορεία του πανεπιστημίου μας, γνωστή πλέον και διεθνώς, γεγονός που μας γεμίζει όλους με αυτοπεποίθηση.

Η εν λόγω πορεία μας μετασχηματίζεται σε πρωτοπορία σε όλους τους τομείς της δράσης μας, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς, σηματοδοτώντας την αυγή μιας νέας εποχής για τους φοιτητές μας, για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια.

Εν ολίγοις, οι φοιτητές μας έχοντας το προνόμιο και, συνάμα, το συγκριτικό πλεονέκτημα να ανήκουν στη μεγάλη και μοναδική οικογένεια της Laureate και, συνεπώς, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, βιώνουν μαζί μας τη γνώση και την εμπειρία μιας επί της ουσίας διεθνοποιημένης, δημοκρατικής παιδείας υψηλών προδιαγραφών.

Έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όχι μόνο άριστες γνώσεις, αλλά και όλα τα απαραίτητα πολιτισμικά, κοινωνικά, ηθικά και ψυχικά εφόδια που χρειάζονται, για να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία σε κάθε επαγγελματικό τομέα.

Άλλωστε, η Laureate, έχοντας συνέργειες και συμπράξεις με τους μεγαλύτερους οργανισμούς και επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, παρέχει τη δυνατότητα εμπειρίας στους φοιτητές σε αυτά τα περιβάλλοντα μέσω της θητείας των πρακτικών ασκήσεων.

Αυτή η φιλοσοφία διέπει την λειτουργία και των έξι σχολών μας, από τη Σχολή Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής, τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Θετικών Επιστημών, τη Νομική Σχολή και τη Ιατρική Σχολή καθώς και τη Μονάδα Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπήκε στο 4ο χρόνο λειτουργίας. Τι καινοτόμο προσφέρει στη χώρα και στην περιοχή;
Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση εκπαίδευσης σε έναν τομέα στον οποίο διακρίνεται η Laureate, αυτόν της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας.

Για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της Laureate. Αξιοποιώντας το κύρος αυτό της Laureate, η Ιατρική μας Σχολή καθίσταται μέλος του δικτύου των 22κέντρων αριστείας της στην Ιατρική με μετρήσιμες διεθνής διακρίσεις στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα.

Υπό αυτή την έννοια, παρέχει προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εδώ λοιπόν, στην Κύπρο, δημιουργούμε τους γιατρούς της νέας γενιάς.

Επειδή ακριβώς το εκπαιδευτικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιατρική Σχολή συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και την πρωτοποριακή προσέγγιση με υπερσύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής προσομοίωσης στις νέες μας κτηριακές εγκαταστάσεις.

Να υπογραμμίσω ότι πρόσφατα εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής ο καθηγητής Tomas Lindahl, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 2015.

Έτσι είμαστε το μόνο πανεπιστήμιο στον ελληνισμό, και από τα λίγα στην Ευρώπη, που διαθέτουμε στο διδακτικό προσωπικό της ιατρικής κάτοχο Νόμπελ. Να σημειώσω επίσης πως η Ιατρική Σχολή δέχεται σπουδαστές από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη(Γερμανία, Ιρλανδία Νορβηγία κλπ.), την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Συμπληρώνεται και ένας χρόνος λειτουργίας του πρωτοποριακού κέντρου καινοτομίας της Microsoft στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μπορείτε να μας πείτε το ρόλο που έχει διαδραματίσει;

Ο ρόλος του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft (Microsoft Innovation Center) είναι καταλυτικός, αφού δημιούργησε σημαντικές συμπράξεις σε θέματα καινοτομίας που λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης της Κύπρου. Το Κέντρο αυτό είναι ένα από τα 110 που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας. 
Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες προωθούν την καινοτόμο έρευνα, παρέχοντας πόρους και στήριξη για τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), διευκολύνοντας και επιταχύνοντας έτσι την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την ανάπτυξη τοπικού λογισμικού παγκόσμιας κλάσης.

Το Κέντρο έρχεται να εφαρμόσει ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του Πανεπιστημίου και της Laureate, δηλαδή την προώθηση της συνέργειας «φοιτητή, ακαδημαϊκού, επιχειρηματία και κράτους» που ως τέτοια οδηγεί στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας του, υποστηρίχθηκαν πάνω από εξήντα νεοφυείς επιχειρήσεις. 
loading...
Share on Google Plus

Unknown

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.