ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 26 Αυγούστου

mongkolfie-3-00x190
1740 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ, κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.
1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κλπ.
1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.
1883 Έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό (ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα), σκοτώνει τουλάχιστον 36.417 ανθρώπους ενώ γίνεται αισθητή σε ακτίνα 3.000 μιλίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στην Ιστορία.
1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.
1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία, Αριστείδης Στεργιάδης, εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό. Οι κάτοικοι της Σμύρνης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Γιατί ο Στεργιάδης δεν προέτρεψε τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή; Όπως ο ίδιος τόνισε: «καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα».
1934 Με το σύνθημα: «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο ως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα: «Ζωή ή θάνατος».
1935 Οι αρχές προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη και οι ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί γίνονται κύριοι της πόλης. Η κυβέρνηση κινητοποιεί 2 μεραρχίες στρατού, συγκροτεί έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα και κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο.
1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ Βοιωτίας χτυπά γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα κοντά στο χωριό Δομβραίνα. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 71 νεκροί, 24 τραυματίες, 4 άρματα μάχης και 8 αυτοκίνητα.
1944 ΗΠΑ και Βρετανία αναγνωρίζουν ντε φάκτο την κυβέρνηση του Ντε Γκολ στη Γαλλία.
1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ) κερδίζει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 σε σύνολο 396 αντιπροσώπων.
1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.
1947 Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου, στην πρώτη αποφασιστική αναμέτρησή του με τις πολλαπλάσιες κυβερνητικές δυνάμεις που κράτησε 2 μέρες, αποκρούει όλες τις επιθέσεις και εδραιώνει τις θέσεις του στο νησί.
1948 Ο Δημοκρατικός Στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Καϊμακτσαλάν.
1958 Πεθαίνει ο Βρετανός (Άγγλος) συνθέτης Ραλφ Βον Ουίλιαμς.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.