ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Θρίλερ για γερά νεύρα» η χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ.

xrimata
Του Τάσου Δασόπουλου

¨Ένα - ακόμη -15ήμερο αγωνίας θα πρέπει να περάσουμε πριν μάθουμε αν τελικά η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης θα φέρει μαζί και πολύτιμη χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τα 5 δις ευρώ προς την ελληνική οικονομία όπως αναμένει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των Βρυξελλών θα αποτελέσουν την πρώτη πράξη της εξέτασης της ελληνικής πρότασης για το πρόγραμμα γέφυρα που πρέπει να εφαρμόσουμε μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρϊσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) θα εξετάσουν αν η ελληνική πρόταση είναι πλήρης και συνάδει με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τα συμπεφωνημένα από το παλαιό μνημόνιο.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα οπότε την σκυτάλη θα πάρει η ομάδα εργασίας του Ευρώ (Euro working group ) η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη για να αποφανθεί αν η Ελληνική πρόταση έχει την τεκμηρίωση που χρειάζεται και έχει επαρκή κοστολόγηση στα μέτρα που περιλαμβάνει.

Αν περάσει και αυτό το στάδιο η πρόταση θα περάσει το επίπεδο του Eurogroup το οποίο κανείς ακόμη δεν ξέρει πότε θα γίνει.

Τούτο διότι η επόμενη εβδομάδα συμπίπτει με την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Με αφορμή το μεγάλο όγκο στοιχείων που θα πρέπει να εξεταστούν είναι πολύ πιθανό η συνεδρίαση του Eurogroup να γίνει τελικά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων δηλαδή την μεθεπόμενη εβδομάδας.

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως θα είναι αν υπάρχει έγκριση πόσα χρήματα θα εκταμιευτούν για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της οικονομίας. Ως γνωστό η ελληνική πλευρά ζητά την εκταμίευση συνολικά 4,9 δις ευρώ.

Από αυτά τα 1,8 δις ευρώ είναι η τελευταία δόση από το δάνεια της ΕΕ τα 1,9 δις ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και 1,2 δις ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν στο ΤΧΣ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μετά την άρνηση τυο τελευταίου Euro working group και αυτά τα χρήματα έχουν ενταχθεί στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Τι λέει η πρόταση

Ποια είναι όμως η ελληνική πρόταση Με βάση όσα έγιναν χθες γνωστά περιλαμβάνει 3 δις ευρώ νέα μέτρα τα οποία δεν αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πρόκειται κυρίως για νέα έσοδα από πηγές όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οι καταθέσεις του εξωτερικού και αύξηση της απόδοσης του ΦΠΑ μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS.

Περιλαμβάνονται όμως μέτρα όπως οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν περίπου 1,5 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου μαζί (με την ρύθμιση εξπρές που έληξε επισήμως χθες).

Με βάση πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές σε μέτρα που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά ενώ και στον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει δέσμευση για την προώθηση όσων έχουν ήδη προχωρήσει αλλά όχι και για νέες.

Με αυτά τα δεδομένα το βασικό μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει για φέτος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% του ΑΕΠ που και ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ από 2,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.