ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το σύνδρομο και τα προβλήματα της αϋπνίας μετά το τροχαίο

sundromo_aupnias-22-5-16
Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συνηθισμένα σε όσους υφίστανται τραυματισμούς στο κεφάλι, λ.χ. σε τροχαίο. Οι ειδικοί όμως δεν ήξεραν πού ακριβώς οφείλονται αυτά και σε αρκετές περιπτώσεις τα απέδιδαν στο ψυχολογικό σοκ από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διαταράσσουν την παραγωγή μιας ορμόνης, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού.

Η ορμόνη αυτή είναι η μελατονίνη και παράγεται από τον εγκέφαλο. Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash στη Βικτόρια της Αυστραλίας, παρακολούθησαν επί δύο μερόνυχτα σε ένα Ιατρείο Μελέτης Υπνου 23 νεαρούς εθελοντές που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση και 23 υγιείς συνομηλίκους τους. Οπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονταν πολύ περισσότερο το βράδυ στον εγκέφαλο των υγιών εθελοντών, στέλνοντας το φυσιολογικό μήνυμα ότι πρέπει να αρχίσει ο οργανισμός να εισέρχεται σε διαδικασία ύπνου.

Επιπλέον, οι εθελοντές με ιστορικό κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης περνούσαν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι όντως κοιμισμένοι (82% του συνολικού χρόνου που ήταν ξαπλωμένοι έναντι του 90% των υγιών εθελοντών) και όταν ξυπνούσαν χρειάζονταν κατά μέσο όρο μία ώρα για να ξανακοιμηθούν, ενώ οι υγιείς εθελοντές χρειάζονταν κατά μέσο όρο μόνο 27 λεπτά.

Αλλη διαφορά είναι πως οι εθελοντές με ιστορικό κάκωσης κοιμόντουσαν πιο ελαφρά από ό,τι οι υπόλοιποι _ και όλα' αυτά τα ευρήματα παρέμειναν αναλλοίωτα ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν _ σύμφωνα με την Αμερικανική Νευρολογική Εταιρεία που εκδίδει το «Neurology» _ ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διαταράσσουν τις δομές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων όσων παράγουν μελατονίνη. Μένει να διαπιστωθεί αν η χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς...

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.