ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σαν σήμερα τα σημαντικότερα γεγονότα 8 αυγούστου

300x190
1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.
1879 Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.
1898 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής.
1917 Συνέρχεται στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Στις εργασίες του, τίθεται ως στόχος του Κόμματος η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, της σοσιαλιστικής επανάστασης. Τονίζεται η αναγκαιότητα της συμμαχίας του προλεταριάτου με τη φτωχή αγροτιά, για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Τέλος, ορίζεται ως αρχή συγκρότησης των κομματικών οργανώσεων και λειτουργίας του Κόμματος, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.
1925 Στις 8 Αυγούστου 1925 προστίθεται άλλη μια σελίδα στην πολυσέλιδη Μαύρη Βίβλο των διώξεων του «Ριζοσπάστη» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζο», ενώ την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας Τάκης Φίτσιος.
1938 Τίθεται σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες, η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 5 Μάη 1945 από τα συμμαχικά στρατεύματα ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν ήδη αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.
1941 Ο Ι. Β. Στάλιν ορίζεται Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.
1942 Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο αποφασίζει την έναρξη εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής σε περίπτωση άρνησης των βρετανικών αποικιοκρατικών Αρχών να επιτρέψουν τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης της Ινδίας. Την αμέσως επόμενη μέρα, οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τον Γκάντι, το Νεχρού κ.ά. ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.
1944 Τμήματα του 1/16 τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Βέροια και απελευθερώνουν τους αγωνιστές κρατούμενους των φυλακών.
1945 Εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για τη συγκρότηση διεθνούς στρατοδικείου για την εκδίκαση των βασικότερων εγκληματιών πολέμου των ευρωπαϊκών χωρών του Άξονα.
1946 Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι νόμιμες Διοικήσεις τους, όπου πλειοψηφούσε ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), καθαιρούνται.
1961 Ο Τσε Γκεβάρα, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραούλ Κάστρο, αδελφού του Φιντέλ, στην Ανατολική Κούβα, παγιδεύοντας με βόμβα εξέδρα πάνω στην οποία θα εκφωνούσε λόγο και ότι στη συνέχεια σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση από τη βάση Γκουαντανάμο.
1964 Στις 8-10 Αυγούστου η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει κωμοπόλεις και χωριά στην Τυλληρία της Κύπρου. Μόνο από τους βομβαρδισμούς στις 9 Αυγούστου κοντά στην Παχύαμο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.
1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας Π. Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερώνονταν μόνον εφόσον υπέγραφαν δήλωση νομιμοφροσύνης.
1976 Άγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνταν από το 1531.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.