ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ρύθμιση χρεών: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα»

rithmisi xrewn sto dimosio
Ένα αφόρητο βάρος για την οικονομία από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία και την Εφορία περιέγραψε το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδια για τη ρύθμιση των χρεών. 

Έκανε λόγο για πραγματική «βόμβα» ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο που αντικατοπτρίζει το πλήρες αδιέξοδο του Μνημονίου φόρτωσε το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας με δυσβάσταχτα χρέη.

Αυτή η πολιτική δεν κατόρθωσε να πληρώσουν οι μεγάλοι οφειλέτες, οι περισσότεροι πριν το 2009 – πρόσωπα εξαφανισμένα στο εξωτερικό ενώ αποκλείστηκαν με το όριο του 1 εκατ. ευρώ πρόσωπα που μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση, σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη και ξεκαθάρισε ότι προχωρά σε κατάργηση διαρκούς αυτόφωρου και προσωποκράτησης για χρέη ως 50.000 ευρώ

Η νέα ρύθμιση
1. Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ και όλοι μπορούν να πάρουν τις εκατό δόσεις

2. Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ

3. Μπαίνει όριο δόσης 20 ευρώ από 50 ευρώ για την ελάχιστη ελάχιστη μηνιαία

4. Τα χρέη θα περάσουν σε ένα ΑΦΜ και όχι ανά Δ.Ο.Υ. Ετσι, αν κάποιος έχει χρέος σε δύο Δ.Ο.Υ θα πρέπει να κάνει διακανονισμό και με τις δύο Δ.Ο.Υ με μίνιμουμ δόση δέκα ευρώ ανά Δ.Ο.Υ.

5. Διατηρείται η βασική λογική της δυνατότητας απαλλαγής από τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Θεσπίζεται κλίμακα από 2 έως 5 δόσεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση 90% και ανά δέκα δόσεις υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού απαλλαγής που καταλήγει για τις 100 δόσεις σε έκπτωση 30% (από 20% σήμερα). Σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει η παλιά κλίμακα – η οποία παραμένει σε ισχύ.

6. Παρέχεται έκπτωση 50% στο κεφάλαιο για χρέη έως 31-12-2013, (εξαιρούνται χρέη από ΦΠΑ από ΦΑΠ ή παρακρατούμενους φόρους (κ.α) από ΕΦΚ ή χρέη από τελωνεία (αφορά κυρίως μεγάλες οφειλές) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή τμηματικά με μίνιμουμ το δεκαπλάσιο της κατώτατης δόσης ( 200 ευρώ).

7. Η ρύθμιση αφορά συνολικά βεβαιωμένες οφειλές έως 31-12-2014.

Πως εντάσσονται στη ρύθμιση
Για χρέη έως 5.000 εντάσσονται οι ενδιαφερόμενοι άτοκα, για πάνω από 5.000 ευρώ υπάρχει επιτόκιο 3%. Περίοδος χάριτος τριών συνεχόμενων δόσεων στην οποία προσαύξηση 0,25% το μήνα στο οποίο καθυστερεί. Μετά την περίοδο χάριτος αν δεν πληρωθεί η δόση, χάνεται η ρύθμιση.

Απαλείφονται όλες οι προϋποθέσεις. Εντός τριών μηνών η υποβολή χρωστούμενων δηλώσεων – μετά την τρίμηνη προθεσμία χάνεται η ρύθμιση.

Για εξόφληση εφάπαξ, υπαγωγή έως τέλος Απριλίου. Για τμηματική εξόφληση έως τέλος Μαΐου. Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, αυτή είναι η τελευταία.

Δεν θα μπορέσει να μπει στη ρύθμιση αυτός που πρέπει να ελεγχθεί το εισόδημά του. Όλοι οι υπόλοιποι αν δεν μπουν στη ρύθμιση δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά, ξεκαθάρισε το οικονομικό επιτελείο που σημείωσε ότι το σχέδιο είναι υπό διαβούλευση με το υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως να γίνουν τροποποιήσεις.

Πηγή: Euro2day.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.