ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αναστασιάδης: "Στόχος η λύση εντός του 2016"

anastasiadis_stoxos_i_lisi_entos_tou_2016_21-1-16
Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην χρηματοδότηση της... συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους για την επανένωση του νησιού εντός του τρέχοντος έτους, ενώ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην χρηματοδότηση της συμφωνίας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, και ενόψει της αυριανής κοινής εμφάνισής του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ενώπιον ενός παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού ακροατηρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναμένει από τη Βρετανία να συμβάλει, μέσω της παραχώρησης μέρους της έκτασης που χρησιμοποιεί ως έδαφος των βάσεών της στην Κύπρο.

«Τώρα αυτή τη στιγμή στη γειτονιά μας γινόμαστε μάρτυρες πολλών συγκρούσεων και μιας τεράστιας αιματοχυσίας. Και οι δύο συμφωνούμε, τόσο εγώ όσο και ο Μουσταφά [Ακιντζί] εργαζόμαστε ακούραστα για να βρούμε μια λύση και ένα μοντέλο για το πώς θα μπορούσε να είναι η συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε καιρό ειρήνης» είπε.

Το Ρόιτερς αναφέρει εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να παραθέσει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία, λέγοντας πως απομένουν ακόμη δύσκολες διαφορές προς επίλυση, κυρίως αναφορικά με την επιστροφή των περιουσιών και τις αποζημιώσεις.

«Εργαζόμαστε σκληρά. Έχουμε κάνει πρόοδο. Όμως υπάρχουν ακόμη διαφορές. Δεν πρόσκειται για ένα εύκολο πρόβλημα. Για αυτό τον λόγο, αυτό που αναμένω και αυτό που εύχομαι είναι εντός του έτους αυτού, το 2016, να βρούμε μια λύση. Όμως δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα» είπε.

Ερωτηθείς για ποιόν λόγο πιστεύει ότι οι προοπτικές μιας επίλυσης είναι καλύτερες τώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αναμένει πως μια νέα πρόταση συμφωνίας θα απαντά στους λόγους για τους οποίους οι Ε/κ απέρριψαν την προηγούμενη, με το σχέδιο Ανάν.

Είπε παράλληλα ότι οι ανάγκες της Κύπρου για διεθνείς επενδύσεις, καθώς η χώρα εξέρχεται του μνημονίου, μαζί με τις ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού, προσφέρουν νέα κίνητρα για μια διευθέτηση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο πλευρές αναζητούν λύσεις χωρίς νικητές και ηττημένους, ενώ υπογράμμισε τον προσωπικό σεβασμό που τρέφει για τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο νέος Τ/κ ηγέτης, ο κ. Ακιντζί, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να μοιραστώ το ίδιο όραμα για την επανένωση του νησιού, μια λύση που θα δημιουργήσει ένα κράτος πρότυπο, ένα Ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά τα στοιχεία έλλειπαν το 2004» είπε.

Ερωτηθείς αναφορικά με την υποστήριξη που θα αναζητηθεί στο Νταβός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο μπορεί να χρειαστεί οικονομική στήριξη «δισεκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα, η Κύπρος θα χρειαστεί τεχνοκρατική συνδρομή από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, αλλά και επενδύσεις για την οικονομική της ανάκαμψη.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ακόμη ότι η Τουρκία, η οποία διατηρεί ακόμη 30.000 στρατιώτες στο νησί, χρησιμοποιεί μια «θετική» ρητορεία, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να δούμε στην πράξη κάποιες κινήσεις».

Είπε ότι η Κύπρος θα άρει τα εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ και θα καταστεί ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Άγκυρας για απόκτηση της ιδιότητας του κράτους μέλους, εφόσον η Τουρκία διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.

«Πιστεύω ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων αποτελούν άλλο ένα κίνητρο που έχουμε και ένα λόγο για τον οποίο η Τουρκία θα έπρεπε να μας βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης» είπε.

Ερωτηθείς τέλος πως μπορεί η Βρετανία να συμβάλει στη συμφωνία, απάντησε «με την επιστροφή εδάφους και βεβαίως με παροχή τεχνογνωσίας» Όπως είπε, το Λονδίνο ήδη εξέφρασε ετοιμότητα για να βοηθήσει.

24h.com.cy
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.