ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μέχρι τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη

mexri_ton_aprilio_gia_nomo_katseli-6-2-16
Μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούν οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη το 2015 να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χορηγούν οι τράπεζες για την τεκμηρίωση της κάθε αίτηση, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε ο κ.Παπαδεράκης «μέσα στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, περίπου 25.000 δανειολήπτες».

«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.

«Αναζητούμε το πλαίσιο του ... συνεργάσιμου τραπεζίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της γενικής γραμματείας Εμπορίου να διαμορφώσει όρους καλής συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες. 

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, η προσπάθεια αυτή αφορά την καλύτερη επικοινωνία των κρατικών αρχών με τις τράπεζες και την τήρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κανονιστικού πλαισίου που αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών (χρεωστικές κάρτες, χρεώσεις, έκδοση δικαιολογητικών κτλ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδεράκη εκκρεμούν περίπου 300 υποθέσεις για επιβολή προστίμων στα πιστωτικά ιδρύματα για καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την έκδοση δικαιολογητικών, ενώ "έχουν επιβληθεί πρόστιμα άλλες περίπου 300.000 ευρώ για 37 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει».

Ανέφερε ότι το υπουργείο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα "και για καθ´ υποτροπή συμπεριφορά, όπως λέει ο νόμος.»

«Δώσαμε μια παράταση πάνω από 45 μέρες. Θα φτάσει το χρονικό περιθώριο. Η νέα προθεσμία απαντά σε αυτό που λένε οι τράπεζες ότι δηλαδή έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στα αιτήματα» είπε ο κ. Παπαδεράκης.

Κρατικές προμήθειες
Σχετικά με το νέο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι να μπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμού του δημοσίου.

«Γι' αυτό βάσει του νέου πλαισίου είναι ο υποχρεωτικός ο καταμερισμός των συμβάσεων είτε με γεωγραφικά είτε με άλλα κριτήρια. 

Πολλές προμήθειες γίνονται από εμπορικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προμήθειες του στρατού από την κλωστοϋφαντουργία» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Για τις συμβάσεις των δημόσιων έργων σημείωσε ότι με το νέο σύστημα μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 θα έχουν ενταχθεί κι αυτά στο νέο ενιαίο πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εξαίρεση αυτή, τόνισε ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές υποδομές αλλά και οι σχετικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού για να υποστηρίξουν τις συμβάσεις δημοσίων έργων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.