ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΣΤΙΣ 18/1 Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΝ «Η Βρετανία δεν θα κατέρρεε έξω από την Ε.Ε.»


Ο Ντ. Κάμερον επανέλαβε ότι επιθυμεί έναν «νέο διακανονισμό» με την Ευρώπη και στη συνέχεια θα αναζητήσει τη «συγκατάθεση» του βρετανικού λαού -χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει με δημοψήφ
Ο Ντ. Κάμερον επανέλαβε ότι επιθυμεί έναν «νέο διακανονισμό» με την Ευρώπη και στη συνέχεια θα αναζητήσει τη «συγκατάθεση» του βρετανικού λαού -χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει με δημοψήφισμα και πότε
ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ
«ΗΒρετανία δεν θα κατέρρεε εάν αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση» διαμήνυσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σπεύδοντας πάντως να επισημάνει ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας να παραμείνει» και υποβαθμίζοντας τη σημασία διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων πανταχόθεν -από τη συντηρητική πτέρυγα των Τόρις και από την πλειοψηφία των πολιτών που τάσσονται υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες (έστω κι αν αυτό οδηγήσει στην οριστική ρήξη), από τους μετριοπαθείς του πολιτικού κόσμου, την επιχειρηματική ελίτ αλλά και τις ΗΠΑ που προειδοποιούν ανοιχτά πλέον τον Κάμερον ότι «παίζει» επικίνδυνα παιχνίδια και θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην Ε.Ε...
ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Αυτές τις δύο αντικρουόμενες απόψεις φαίνεται να προσπαθεί να συγκεράσει ο Κάμερον, o οποίος επανέλαβε ότι επιθυμεί ένα «νέο διακανονισμό» με την Ευρώπη και στη συνέχεια θα αναζητήσει τη «συγκατάθεση» του βρετανικού λαού -χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει με δημοψήφισμα και πότε... Αυτόν τον «οδικό χάρτη» επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαίους εταίρους της θα παρουσιάσει ο Κάμερον και επισήμως στις 18 Ιανουαρίου από την Ολλανδία -όταν «θα καταθέσει την άποψη ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., με μία διαφορετική όμως σχέση», όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές (και όχι μόνο) εντάσεις κλιμακώνονται... Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγορεί τον Κάμερον ότι «υπνοβατεί, οδηγώντας μας προς την έξοδο από την Ε.Ε. Είναι απίστευτα επικίνδυνο», ενώ και οι κυβερνητικοί εταίροι των Τόρις, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, επιμένουν φιλο-ευρωπαϊκά και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι επιλογές του Κάμερον θα κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Λίγες μέρες πριν η επιχειρηματική ελίτ προειδοποιούσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις βρετανικές επιχειρήσεις, εάν η χώρα βγει από την ΕΕ.
«ΝΕΑ ΑΡΧΗ»
Στο αντίπαλο... στρατόπεδο, το συντηρητικό κίνημα «Νέα Αρχή» απαιτεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό μία ακραία ανάκτηση εξουσιών από τις Βρυξέλλες, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη των Συντηρητικών που ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το αντι-ευρωπαϊκό Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας ανεβαίνει σταθερά στην πρόθεση ψήφου, με τελευταία δημοσκόπηση να το δίνει μπροστά από τους Τόρις στις εκλογές της επόμενης χρονιάς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και δημοσκόπηση της ιστοσελίδας ConservativeHome το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το 78% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν είτε τον περιορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε. στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά, είτε την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook