ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αν. Ουκρανία: Πάνω από 30 νεκροι το τελευταίο 24ωρο...

Περίπου 30 με 35 αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο των συγκρούσεων με τις ουκρανικές δυνάμεις που σημειώνονται στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως είπε σήμερα ένα φιλορώσος αντάρτης.

Ο άνθρωπος αυτός, περίπου 30 ετών, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, μίλησε στο Ρόιτερς την ώρα που μαζί με καμιά δεκαριά άλλους αυτονομιστές έφευγαν οδικώς από νεκροτομείο κοντά στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου οι αυτονομιστές μάχονται κατά των ουκρανικών δυνάμεων μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης χθες Δευτέρα.

Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός των θυμάτων του τελευταίου αυτού ξεσπάσματος βίας, μία μέρα μετά τις εκλογές στην Ουκρανία τις οποίες οι αυτονομιστές κατάφεραν να μποϊκοτάρουν σε μεγάλο τμήμα του Ντονέτσκ.

Μάχη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Επεισοδιακή αποδείχθηκε στην Ουκρανία η πρώτη ημέρα μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του πραγματιστή επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική της χώρα.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, επίκεντρο της φιλορωσικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει η "Καθημερινή". Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, τρία φορτηγά μετέφεραν δεκάδες ένοπλους αυτονομιστές στο διεθνές αεροδρόμιο Σεργκέι Προκόφιεφ, σε μια επιδεικτική πρόκληση έναντι του νέου προέδρου της χώρας. Οι αυτονομιστές κατέλαβαν τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και αποπειράθηκαν να απωθήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, πιθανότατα για να εμποδίσουν τον Ποροσένκο να επισκεφθεί την περιοχή τους. Ο 48χρονος πολιτικός είχε δηλώσει ότι το πρώτο του ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα ήταν στο Ντονέτσκ, με στόχο την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία.

Οταν εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει στους αυτονομιστές οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου, δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukoi-25 και ένα αεροσκάφος Mig-29 έσπευσαν στην περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον των αυτονομιστών. Στη συνέχεια, επιστρατεύθηκαν μαχητικά ελικόπτερα, ενώ αλεξιπτωτιστές του ουκρανικού στρατού προσγειώθηκαν και επιχείρησαν να απωθήσουν τους αυτονομιστές. Στην περιοχή του αεροδρομίου ξέσπασε πραγματική μάχη, η έκβαση της οποίας παρέμενε ασαφής μέχρι χθες το βράδυ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν ότι οι αυτονομιστές ανακατέλαβαν, χθες το απόγευμα, το αεροδρόμιο, αλλά η είδηση δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί.

Ενώ η μάχη του Ντονέτσκ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Ποροσένκο έδινε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά του για τον γρήγορο τερματισμό της φιλορωσικής εξέγερσης. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν θα έπρεπε να σέρνεται επί δύο ή τρεις μήνες, αλλά να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Ποροσένκο, για να προσθέσει: «Στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να μετατρέψουν την περιοχή του Ντονμπάς σε ένα είδος Σομαλίας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να κάνει κάτι τέτοιο στη χώρα μου και ελπίζω ότι και η Ρωσία θα υποστηρίξει την προσέγγισή μου».

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαναλάμβανε την πρόσφατη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί την επιλογή του ουκρανικού λαού». Προσέθεσε όμως ότι η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των εξεγερμένων φιλορώσων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος» και ζήτησε από τις Αρχές του Κιέβου να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο με τους αυτονομιστές.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο Ποροσένκο ελάμβανε το 54%, με αποτέλεσμα η εκλογή του από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης να θεωρείται δεδομένη. Δεύτερη στη σειρά, με ποσοστό μόλις 13,1%, ερχόταν η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία και αναγνώρισε την ήττα της. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση του θριάμβου του, ο Ποροσένκο εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Μόσχα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, προς αναζήτηση υποστήριξης για την αντιμετώπιση της αναταραχής στην Ανατολική Ουκρανία.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.