ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Δ. Κρεμαστινός: ''Πιο συμβατή ιδεολογικά η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ''

Δ. Κρεμαστινός: ''Πιο συμβατή ιδεολογικά η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ'
Σε συγκυβέρνηση και ηγεσία εντοπίζει τα αίτια της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ...

Συνέντευξη στην Ρένα Παυλάκη - Διακίδη, γαι την εφημερίδα "ΠΡΟΟΔΟΣ"

Ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ , ως απόρροια της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία επιρρίπτει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνάρτηση με την ανύπαρκτη δομή του κόμματος, την απενεργοποίηση των οργανώσεων και στην εγκατάλειψη της ιδεολογίας και των αρχών του Ανδρέα Παπαναδρέου, ακόμη και στο βαθμό που αυτό υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας, στην περίοδο της κρίσης.

 “Όταν δεν υπάρχει κόμμα για να αποφασίσει, την ευθύνη των αποφάσεων φέρει ο αρχηγός” αναφέρει στη συνέντευξή του.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά τον κ. Κρεμαστινό, πληρώνει σήμερα το τίμημα της αποϊδελογικοποίησής του, λόγω συγκυβέρνησης.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμβατή ιδεολογικά και πολιτικά, από ό,τι με τη Νέα Δημοκρατία, η πολιτική της οποίας υπαγορεύεται από τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατυπώσει μια πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στις σημερινές συνθήκες, η κεντροαριστερά στην Ελλάδα, είτε ως ΠΑΣΟΚ, είτε ως Ελιά, έχει μέλλον;

Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ φιλοξενούνται σε άλλα συγγενή κόμματα, μεγάλα ή μικρότερα.

Δεν έχουν όμως ενσωματωθεί στα κόμματα αυτά. Και πάντα προέχει η ιδέα ενός κόμματος προσαρμοσμένου στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά βασισμένου στις αρχές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς να ξεφύγει από τα βασικά του πλαίσια.

Επ' αυτού, έχω τοποθετηθεί στην επιστολή μου προς το Πολιτικό Συμβούλιο. Διότι ακόμη κι αν κάποιος θα ήθελε να αλλάξει τη λέξη “ΠΑΣΟΚ”, θα μπορούσε κάλλιστα να το ονομάσει Ελληνικό Σοσιαλιστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα.

Θα είχε την ταυτότητά του. Το να το ενδύσει όμως με ένα οποιοδήποτε μανδύα ενός άλλου κόμματος, με στόχο να υπάρχουν τα ίδια άτομα, τα οποία απέτυχαν είτε αμάρτησαν, ένας μανδύας που θα σκεπάσει όλα τα αρνητικά, χωρίς την απαιτούμενη αυτοκριτική, θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε πως “αν το ΠΑΣΟΚ μεταβληθεί ιδεολογικά” θα επανακαθορίσετε τη στάση σας.

Το ΠΑΣΟΚ όμως, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δείξει πλήρη ιδεολογική μετάλλαξη. Ποια σχέση μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου;


Το τέλος του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήλθε όταν υποβαθμίστηκαν οι οργανώσεις του και σταμάτησε ο εσωκομματικός διάλογος.

 Όμως πιστεύω ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα μπορεί να ξαναρχίσει, διορθώνοντας τα λάθη του. Αν μιλάτε για την συγκυβέρνηση, κατ' ανάγκην έχουν γίνει πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν θα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ, αν είχε την εξουσία ως αυτοδύναμο κόμμα.

Η συγκυβέρνηση έφερε πολλές υποχωρήσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες για να σταθεί όρθια η χώρα. Θα συμφωνήσω λοιπόν μαζί σας για την ιδεολογική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη συγκυβέρνηση. Όμως η ψυχή του ΠΑΣΟΚ υπάρχει, τόσο στους οπαδούς του όσο και στα υγιή στελέχη του.

Αν όντως δεχθούμε ότι ο “ιστορικός συμβιβασμός” της συγκυβέρνησης ήταν αναγκαίος για να κυβερνηθεί η χώρα, δεν είδαμε κάποιας μορφής διαπραγμάτευση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ που θα ήταν και η ουσία της κυβερνητικής συνεργασίας. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε – με εξαίρεση ίσως την τελευταία μετά τις ευρωεκλογές περίοδο - πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Εάν υπήρχε κόμμα με οργανώσει όπως υπήρχαν παλιά, τότε η συγκυβέρνηση θα ήταν καλύτερη και αποδοτικότερη. Διότι, στην περίπτωση αυτή, οι συμβιβασμοί θα ετύγχαναν της αποδοχής της βάσεώς του. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στο SPD στη Γερμανία. Εδώ δεν υπήρχαν οργανώσεις, δεν υπήρξε εσωκομματικός διάλογος. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη συγκυβέρνηση όπως τη ζούμε τώρα.

Από αυτό που περιγράφετε, προκύπτει ότι την ευθύνη της συνεργασίας και των συνεπειών της στο χώρο της κεντροαριστεράς την φέρει στο ακέραιο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δυστυχώς, όταν δεν υπάρχουν οργανώσεις, δεν υπάρχει δομή κόμματος, κατ' ανάγκη υπάρχει η ενός ανδρός αρχή. Του αρχηγού που έχει και την ευθύνη.

Πως κρίνετε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του κόμματος; Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης;

Και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τον Γιώργο Παπανδρέου ισχύουν τα ίδια πράγματα. Όποια λάθη έχουν γίνει και από τους δύο, έγιναν διότι δεν υπήρχε κόμμα ενεργό. Βεβαίως ο αρχηγός παίρνει τις αποφάσεις του, αλλά κανένας αρχηγός όταν δει ότι το κόμμα του εκφράζεται διαφορετικά, δεν θα τολμούσε να πάρει την απόφαση που ενδεχομένως ο ίδιος, μόνος του, θα θεωρούσε πιο λογική.

"Δυστυχώς, όταν δεν υπάρχουν οργανώσεις, δεν υπάρχει δομή κόμματος, κατ' ανάγκη υπάρχει η ενός ανδρός αρχή. Του αρχηγού που έχει και την ευθύνη"

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, με την οικονομική ανάκαμψη να παραμένει ζητούμενο και την ανάπτυξη να αποτελεί ίσως το πιο... μακροσκελές ανέκδοτο, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι ο συμβιβασμός άξιζε τον κόπο;

Ο συμβιβασμός ήταν αναγκαίος, διότι η χώρα, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμη σε χρεωκοπία. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, όροι και προϋποθέσεις για να πάρει η χώρα τα χρήματα. Αυτό ο κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί επαρκώς.

Και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος του ΠΑΣΟΚ στο Καστελλόριζο κι εγώ όπως ξέρετε, δεν πήγα στο Καστελλόριζο. Όπως θα θυμάστε, σας είχα πει από τότε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να πάει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές και να αποφασίσει ο κόσμος αν ήθελε να μπει στη διαδικασία διάσωσης.

Και αυτή η διαδικασία διάσωσης όμως, σήμερα πια, εκ των αποτελεσμάτων της, είναι πλήρως αμφισβητούμενη από τους ίδιους τους εμπνευστές της. Το ΔΝΤ, επί παραδείγματι, έχει ομολογήσει ουκ ολίγες φορές, ότι η “συνταγή” ήταν λάθος. Μόλις προ ημερών το γερμανικό Spiegel έγραψε ότι και η μείωση του κατώτατου μισθού ήταν λάθος, αφού δεν μείωσε την ανεργία, ούτε αύξησε την κατανάλωση. Εν τέλει, τι σωστό έγινε όλα αυτά τα χρόνια;

Θα σας απαντήσω ευθέως. Πιστεύω ότι το ΔΝΤ εσκεμμένα επέβαλε όρους που θα μας οδηγούσαν σε τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη. Αυτό πιστεύω και σας το είχα πει από την αρχή. Ότι στόχος τους ήταν να γίνουμε Βουλγαρία και Σκόπια.

Με διαφορετικά λόγια, το είχε πει από την αρχή και ο Ράιχενμπαχ. Ότι επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα, αν προηγουμένως η χώρα δεν πιάσει πάτο. Σας ερωτώ λοιπόν, αφού στόχος, όπως είπατε, ήταν να κάνουν την Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα, για ποιο λόγο η συγκυβέρνηση, δύο διαφορετικής ιδεολογίας κόμματα, συνεχίσουν να ακολουθούν ως ευαγγέλιο αυτήν την πολιτική, η οποία δεν απέδωσε, ώστε σήμερα να μιλούν για “λάθος”;

Έχετε απόλυτο δίκιο σ' αυτό που λέτε. Το χειρότερο για τη χώρα σήμερα είναι ότι δεν κάνουμε τίποτα για να προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκού τύπου ανάπτυξη. Όμως εγώ προχωρώ και πιο πέρα. Δεν ακούω ούτε από την αριστερή αντιπολίτευση μια άλλη πρόταση, έναν άλλο δρόμο. Αντίθετα, οι λύσεις που προτείνονται, είναι επικίνδυνες. Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι η ανάπτυξη.

Αλλά ποια ανάπτυξη; Η ευρωπαϊκού τύπου ανάπτυξη, όπως η Γερμανία και όχι όπως η Κίνα. Εμείς πάμε ολοταχώς σε ανάπτυξη τύπου Κίνας. Οι εξαγωγές μας μειώθηκαν. Υπάρχει περίπτωση να βγεις από την κρίση με μείωση των εξαγωγών;

Αλλά δεν ακούω κάτι διαφορετικό ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τα αριστερότερα κόμματα τα οποία ευαγγελίζονται ένα σοσιαλιστικό κόσμος που δεν υπάρχει σήμερα πουθενά πάνω στον πλανήτη.

"Πιστεύω ότι το ΔΝΤ εσκεμμένα επέβαλε όρους που θα μας οδηγούσαν σε τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη. Στόχος τους ήταν να γίνουμε Βουλγαρία και Σκόπια"

Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ρίχνει νερό στο μύλο αυτής της αδιέξοδης πολιτικής;
Το έχω πει σε όλα τα επίπεδα και με όλες μου τις δυνάμεις ότι είμαι διαφωνών μέσα στο ΠΑΣΟΚ ως προς αυτό το σημείο, σ' αυτή την πορεία.

Όμως, αφού ανήκω σ' αυτό το κόμμα και διαφωνών που είμαι, δεν έχω το δικαίωμα να εμφανίζομαι μόνος μου στη Βουλή και να καταψηφίζω. Υπακούω κατ΄ ανάγκην στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ας υποθέσουμε λοιπόν θεωρητικά, ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται στην Ελλάδα. Θα σας ρωτήσω εδώ: Ανάπτυξη για ποιους;

 Με την τρομακτική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και τη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ανάπτυξη θα φτάσει σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Η ανάπτυξη θα έπρεπε να άρχιζε από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ.
Να μην περιμένουμε να μηδενιστεί η αξία της δημόσιας περιουσίας που σήμερα έχει χάσει το 40% και μετά τρία χρόνια μπορεί να έχει χάσει ακόμη και το 80%. Έστω και τώρα όμως πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

 Με προτεραιότητα στις τουριστικές υποδομές.

Ποιοι θα τα κάνουν αυτά; Οι ξένοι;

Αυτά πρέπει να τα επιχειρήσουμε εμείς. Αυτό θα ήθελα εγώ. Αλλά αν δεν τα κάνουμε εμείς, ας τα κάνουν οι ξένοι. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε. Αν δεν γίνουν αυτά, η χώρα δεν έχει μέλλον.

Με τις επενδύσεις όμως στα χέρια των ξένων, το αναπτυξιακό προϊόν της χώρας αφελληνίζεται. Τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό.

Γι αυτό λέω ότι προτιμώ η ανάπτυξη να γίνει από εμάς. Όχι από τους ξένους. Βλέπετε τι γίνεται με τα ξενοδοχεία; Το ένα μετά το άλλο περνούν σε ξένους ομίλους.

Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανάπτυξη ενώ βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο της κρίσης;
Διότι οι ξένοι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να το επιδιώξουν, αφού όπως σας είπα, επιθυμούν την τρικοκοσμικού τύπου ανάπτυξη στην Ελλάδα. Περιμένουν να πέσει ακόμη περισσότερο η αξία της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

"Οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να επιδιώξουν την ανάπτυξη, αφού επιθυμούν την τρικοκοσμικού τύπου ανάπτυξη στην Ελλάδα. Περιμένουν να πέσει ακόμη περισσότερο η αξία της δημόσιας περιουσίας"

Υπό αυτές τις συνθήκες που περιγράφετε, δεν θα ήταν πιο συμβατό, ιδεολογικά και πολιτικά, να συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;


 Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν υστερεί όπως λέτε στο αναπτυξιακό σκέλος, δεν πάει να είναι μια φιλολαϊκή πρόταση, πολύ κοντά στα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας. Σε αντίθεση με την πολιτική της ΝΔ που υπαγορεύεται από τους δανειστές.

Αυτό είπα σε συνέντευξή μου προ ημερών. Αυτό ακριβώς που λέτε. Άλλοι το διάβασαν έτσι, άλλοι το διάβασαν διαφορετικά.

 Το επαναλαμβάνω: Όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απραγματοποίητα έως επικίνδυνα. Αυτά που ενδεχομένως κάποια στιγμή πρέπει να πει, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση συνεργασίας. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει την πρόταση που θα τον οδηγήσει σε λύσεις πραγματιστικές. Επ' αυτού, μπορεί να υπάρξει διάλογος και συνεργασία.

Αν δεχτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τους δανειστές και ο ΣΥΡΙΖΑ το ανέφικτο, τότε το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η κεντροαριστερά δεν κάνει προσπάθεια να διατυπώσει τη δική της πολιτική πρόταση, που θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση, αντί να συζητά αν θα παραμείνει ως κυβερνητική συνιστώσα ή αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας δεν θα μπορούσε να προκύψει μέσα από τον χώρο της κεντροαριστεράς;
Ασφαλώς ναι.

 Όπως ξέρετε, οι απόψεις μου είναι μειοψηφικές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά τις πιστεύω και προς αυτή την κατεύθυνση θα τοποθετηθώ, τόσο στην Κεντρική Επιτροπή, όσο και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει. Κατά πόσον αυτό που εσείς περιγράφετε με το ερώτημά σας και εγώ υποστηρίζω, είναι θέμα απόφασης της πλειοψηφίας.

Προφανώς δεν έχει κανένα λόγο διεξαγωγής ένα συνέδριο που απλά θα επιβεβαιώσει την ηγεσία, αντί να εξετάσει τις δυνατότητες η κεντροαριστερά να γίνει ξανά κυβερνώσα.

Γι αυτό το λόγο κι εγώ, σε πρόσφατη παρέμβασή μου, ζήτησα ένα “γνήσιο” συνέδριο. Αυτή τη στιγμή η κεντροαριστερά είναι πλειοψηφία στην Ελλάδα. Οι οπαδοί της είναι πολιτικά ανέστιοι και χρειάζονται το εγερτήριο σάλπισμα για να αποτελέσουν ένα ενιαίο Κίνημα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε πάντα για Κίνημα και ποτέ για κόμμα.

Αυτό όμως, με ένα ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει.

Ασφαλώς....

Πιστεύετε πως στο συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Δεν είναι κομψό να συζητά κανείς για το θέμα της ηγεσίας. Όμως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακούσει τα όργανά του. Αν το κάνει, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

Πότε βλέπετε εκλογές;

Θα έχουμε εκλογές αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν με ρωτάτε για εκλογές πριν από την προεδρική εκλογή, το θεωρώ παρακινδυνευμένο, διότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που και ανόητο θα ήταν, θα καταστραφούμε οικονομικά, αλλά ούτε και οι δανειστές θα μας το επιτρέψουν.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.