ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στη στήριξη της Μέρκελ υπολογίζει η Αθήνα.!

tripras merkel
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής


Την αίσθηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα στηρίξει την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους αποκόμισε η ελληνική αποστολή στη διάρκεια του μαραθώνιου δείπνου στο Βερολίνο, αν και στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας που καίει την ελληνική κυβέρνηση δεν αποκόμισε κάτι συγκεκριμένο.

Στις δημόσιες δηλώσεις της άλλωστε, η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως σε ότι σε ότι αφορά στη διασφάλιση της ρευστότητας δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι.

Σακελλαρίδης: Βρέθηκαν τα κοινά σημεία αναφοράς για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα 

Η ελληνική πλευρά δήλωνε, πάντως, ικανοποιημένη μετά το πέρας της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η καγκελάριος δεν θα έπαιρνε το θέμα πάνω της, αν δεν επρόκειτο να στηρίξει την Αθήνα και ότι γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξάλλου, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το κύριο ζήτημα στη διάρκεια του πεντάωρου δείπνου. Αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και δημόσια η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι η ίδια εκπροσωπεί τη Γερμανία, που είναι μια από τις 19 χώρες του Ευρώ και ότι τα θέματα αυτά κρίνονται και αξιολογούνται άλλου, παραπέμποντας ουσιαστικά στο Eurogroup.

Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας έθεσε θέματα «ταμπού»


Έτσι, στο πεντάωρης διάρκειας δείπνο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με την ΕΕ, και τις επιθυμίες της Αθήνας ως προς το τι θα ακολουθήσει την τετράμηνη παράταση ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά και τα διμερή ζητήματα, με πρώτο και κύριο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όπως και στη συνέντευξη Τύπου, έτσι και στο δείπνο, ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. Η διαφορετική προσέγγιση και στα δύο αυτά θέματα διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά, ωστόσο καταβλήθηκε και από τις δύο πλευρές ουσιαστική προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το όφελος που επετεύχθη ήταν η αποσυμφόρηση της έντασης και ότι η συνάντηση ήταν ένα βήμα για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης: «ασφαλώς δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από αυτή τη συνάντηση», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Διεξοδικά συζητήθηκε στη συνάντηση το θέμα της παροχής τεχνογνωσίας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία στο πλαίσιο της task force για θέματα υγείας και αυτοδιοίκησης, όπως και η ελληνογερμανική συνέλευση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, συζητήθηκαν και τα διμερή οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντίληψη της κυβέρνησης του σε θέματα αποκρατικοποιήσεων.

Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, το σημαντικότερο ήταν να υπάρξει αλλαγή του κλίματος και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε σημαντικά βήματα: αναγνώρισε ότι για όλα τα δεινά της χώρας δεν φταίνε οι ξένοι, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ακυρωθούν όσα καλά έχουν γίνει, έκλεισε το θέμα των απειλών για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να σπάσουμε τα στερεότυπα ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει, αλλά και ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.