ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΙΑΕΑ: Το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει σημαντικές πληροφορίες.!

iaea
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ' αόριστον η έρευνα της Υπηρεσίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει σημαντικές πληροφορίες.

"Το Ιράν θα πρέπει να παρέχει εξηγήσεις που θα επιτρέπουν στην υπηρεσία να αποσαφηνίσει δύο σημαντικά πρακτικά μέτρα", δήλωσε ο Αμάνο ενώπιον του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Υπηρεσίας, που εδρεύει στη Βιέννη.

Τα δύο μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις φερόμενες δοκιμές εκρηκτικών υλών, καθώς και άλλα μέτρα που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την κατασκευή ατομικών όπλων, θα έπρεπε να έχουν αποσαφηνιστεί από την Τεχεράνη μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την απουσία μη δηλωμένου πυρηνικού υλικού και για δραστηριότητες στο Ιράν κι ως εκ τούτου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πυρηνικό υλικό στο Ιράν αποσκοπεί σε ειρηνική χρήση", είπε ο Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ παραμένει έτοιμη να επιταχύνει την επίλυση όλων των σημαντικών ζητημάτων, πρόσθεσε ο Αμάνο, αλλά "αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ' αόριστον".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, η οποία το 1993 εγκατέλειψε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Η ΙΑΕΑ δεν διαθέτει επιθεωρητές στο έδαφος της χώρας αυτής από το 2009 που εκδιώχτηκαν.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.