ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ασφαλιστικό: Δέκα αλλαγές στην ατζέντα της κυβέρνησης.!!

Alages asfalistiko
Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται η δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα. Ένα πακέτο που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».

Σε αυτό περιλαμβάνεται εκτός από την επαναφορά χορήγησης της 13ης σύνταξης έως το τέλος του έτους (για συνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως 700 ευρώ) και η κατάργηση του συνολικού μοντέλου ασφάλισης. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μπαίνει τέλος στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, όπως επίσης και στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία.

Αναλυτικά οι βασικές από τις αλλαγές που προωθούνται:
*13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων): Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 700 ευρώ μικτές αποδοχές και πρόκειται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, το β” εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

*Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Η κατάργηση των σχετικών νόμων (3863/2010 και 3865/2010), ουσιαστικά καταργεί αυτή την ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που αν και είχε ψηφιστεί από το 2010, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος. Μένει να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το μοντέλο που θα επιλεχθεί, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα προτιμηθεί η λύση της σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και με την ταυτόχρονη στήριξη του κράτους για ένα κατώτατο πλαφόν.

*Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Θα καταργηθούν όλες οι διατάξεις που οδηγούσαν σε πιθανές νέες περικοπές. Για παράδειγμα, θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση και θα επανέλθει το προηγούμενο μοντέλο. Η αύξηση της δαπάνης για καταβολή επικουρικών συντάξεων κατά 360 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από αύξηση εσόδων από τη νέα ρύθμιση και από τη μελλοντική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω αύξησης των κατώτατων αποδοχών, που επίσης αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και η δεύτερη το β” εξάμηνο του 2016 για να καταλήξει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ μικτές αποδοχές.

*ΕΚΑΣ: Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του, καθώς το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις, ακόμα και κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο στην Ελλάδα προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ στα 665 ευρώ.

*Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα: Η δέσμευση που έχει δοθεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αυτά δεν πρόκειται να θιγούν. Συνεπώς, θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας να βγουν στη σύνταξη κάνοντας χρήση τυχόν ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν σήμερα. Οι όποιες αλλαγές, θα περιοριστούν σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης που δεν υπάρχει η συγκεκριμένη παραδοχή.

*Εφάπαξ: Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί στην ουσία είναι πρακτικά ανεφάρμοστος. Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος, προκαλούσε στα εφάπαξ σημαντικές περικοπές και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει. Ο νέος τύπος που είναι σχεδόν έτοιμος, θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης επιστροφή των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους, συν ένα τεχνικό επιτόκιο, το οποίο θα προσδιορίζεται σε σύγκριση με εκείνο που ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

*ΟΑΕΕ – παρεμβάσεις: Για να στηριχθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει αποφασιστεί να δοθεί η δυνατότητα επιλογής έως και τριών κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών. Έτσι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ενεργοί ασφαλισμένοι άρα και τα έσοδα του Ταμείου. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει αποποινικοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και θα διευκολυνθούν να βγουν στη σύνταξη όσοι οφείλουν. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει όριο οφειλής στις 20.000 ευρώ και από αυτό και άνω πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλλει το υπερβαίνων ποσό για να μπορεί να εκδοθεί η σύνταξή του. Στόχος είναι το όριο να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ ή ίσως και στις 40.000 ευρώ για να δοθεί έτσι η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ατόμων αυτών. Τα ποσά που οφείλονται θα παρακρατούνται από τις συντάξεις που θα καταβάλλονται κάτι που επίσης ευνοεί τον ΟΑΕΕ καθώς μειώνει την καταβαλλόμενη δαπάνη.

*ΟΓΑ – ανασφάλιστοι υπερήλικες: Σχεδιάζεται η επιστροφή της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι την απώλεσαν λόγω περιορισμών που επιβλήθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τουλάχιστον 20.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς, ούτε αυτό το μικρό εισόδημα των 360 ευρώ το μήνα.

*Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης: Η δημιουργία του Ταμείου αποτελεί διακαή πόθο του γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά, καθώς εκτιμά ότι έτσι, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των αποθεματικών των Ταμείων, που «κουρεύτηκαν» από το PSI, το 2012. Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα αναλάβει να εισπράττει έσοδα από ακίνητα του δημοσίου που θα εκχωρήσει η ΕΤΑΔ, ενώ σε δεύτερο επίπεδο καλείται να διαχειριστεί μελλοντικά έσοδα που μπορεί να προκύψουν από εκμετάλλευση του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Το ίδιο θα συμβεί εάν στο μέλλον εντοπιστούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε κάποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας (ηπειρωτικής και νησιώτικης).

*Αναπηρικές συντάξεις: Εξετάζεται άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, που θα βάλει τάξη στο «χάος» που επικρατεί με την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων και τον επανέλεγχο των δικαιούχων. Την ίδια στιγμή, προωθείται η κατάργηση του παράβολου που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ανάπηροι για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές και το οποίο ανέρχεται στα 46 ευρώ.


Πηγή:iapopsi.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.