ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Bαρουφάκης: Αντιευρωπαϊκό το παιχνίδι με το Grexit..

varoufakis
Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το πρόγραμμα λιτότητας και η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη στον Ινστιτούτο Brookings.

- Το 10λεπτο τετ α τετ Ομπάμα-Βαρουφάκη

«Η Ελλάδα ποτέ στην πραγματικότητα δεν διασώθηκε, καθώς μόλις το 9% των δανείων πήγε στο σπάταλο ελληνικό κράτος ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για να κρατηθούν όρθια τα ανεύθυνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη», είπε ο Γ.Βαρουφάκης, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στις θέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της. 



«Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας. Θέλουμε να ακουστούμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί χώρο και χρόνο προκειμένου να γίνει συζήτηση επί των προτάσεων της. «Πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της διαφθοράς και της «πυραμιδικής» (Ponzi) ανάπτυξης. Και εκείνοι οφείλουν να πείσουν εμάς και το λαό μας ότι δεν προσπαθούν απλά να φιμώσουν για πάντα μια άβολη, αλλά φοβερά ειλικρινή και αρκετά ακριβή φωνή, μέσα στο Eurogroup» σημείωσε ο Γ.Βαρουφάκης. 

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει προσέγγιση και συμφωνία με τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Αυτή είναι μία εύκολη ερώτηση. Απολύτως όχι». Ειδικότερα για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Γ.Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «το να παίζεις με το Grexit και ιδέες ακρωτηριασμού της Ελλάδας είναι προφανώς αντιευρωπαϊκό».
 
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε αλλά έχουμε το δικαίωμα να ακουστούμε» εξήγησε ο Γ.Βαρουφάκης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα προσυπογράψει στόχους που δεν μπορεί να πετύχει. «Συμβιβασμός, συμβιβασμός, συμβιβασμός. Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη χώρα. Δεν εκλεγήκαμε γι’ αυτό. Θα προσπαθούμε να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις και την μεγάλη διάρκεια τους ο Γ.Βαρουφάκης είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους παγκόσμιους εταίρους μας ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε πριν συμφωνήσουν με την Αθήνα σε ένα νέο πακέτο πολιτικών. 

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια τέτοια ομολογία θα δυσκόλευε τους υπερήφανους θεσμούς. Ειδικά ότι απαιτείται από μια νέα αριστερή κυβέρνηση, από μια χώρα που έχει δοκιμάσει τα νεύρα των εταίρων μας εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα με διάφορους τρόπους» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι καθήκον της κυβέρνησής είναι να δεχθεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκοσμίων εταίρων μας. «Καθήκον δικό τους είναι να αποδεχτούν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε σημαντικούς τομείς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη δύο είναι τα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας. «Μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μέχρι τον Ιούνιο. 

Αναφορικά με την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης ο Γ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε επτά συγκεκριμένα σημεία-προτεραιότητες:

• Αντιστροφή της πυραμίδας των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση να εμπνεύσει και να κερδίσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού.

• Ιδιωτικοποιήσεις. Στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι στο ξεπούλημα του παρελθόντος: 

-Απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ.
-Πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος
-Ίδρυση μιας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων όπως η γερμανική KfW – χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις – έναν φυσικό εταίρο της ΕΤΕπ και δυνητικό δίαυλο για τη μεταφορά επενδύσεων της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα. 

• Συνταξιοδοτικό σύστημα. Αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», θα περιοριστούν δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτραπούν τράπεζες και άλλες εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

• Πολιτικές μας στον τομέα της παροχής πιστώσεων, μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και στην προστασία των αδυνάτων, όπως και στην σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων:

-Δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγραφούν τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς να πιεστούν οι τιμές των ακινήτων προς τα κάτω με ένα κύμα πλειστηριασμών και χωρίς να δημιουργηθεί ένα «κύμα» άστεγων Ελλήνων. 
-Σύστημα ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και τις φορολογικές οφειλές, που θα επιτρέψει μια αποτελεσματική λειτουργία «κακών τραπεζών» χρηματοδοτούμενων από τον EFSF καθώς και την ενίσχυση φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

• Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα η απαγόρευση της αναζήτησης πληροφοριών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από οποιεσδήποτε υπηρεσίες του κράτους που βρίσκονται υπό την κατοχή του δημόσιου τομέα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών καθώς επίσης θα αφαιρέσει ευκαιρίες μικρο-διαφθοράς. 

• Η μεγαλύτερη αποτυχία της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αδήλωτη απασχόληση που υπολογίζεται στο 30% της μισθωτής εργασίας. Μέρος της αιτίας είναι η αποτυχία της δημόσιας διοίκησης (επιθεωρήσεις εργασίας) να επιβάλουν την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων. Ένα άλλο μέρος είναι η απουσία έξυπνων, αποτελεσματικών συμβάσεων εργασίας ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις. Γι αυτό το σκοπό η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να σχεδιάσει συμβάσεις εργασίας που καταπολεμούν την αδήλωτη εργασία και ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες. 

• Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής-κόστους στη διάρκεια της ύφεσης. 


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.