ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στην τελική ευθεία για το «Λήμνος - Καλλίπολη: Γυναίκες στον Πόλεμο»

kallipolh lhmnos
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των εκδηλώσεων «Λήμνος - Καλλίπολη: Γυναίκες στον Πόλεμο». Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος για την επέτειο των 100 χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης. 

Μια εκστρατεία που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και ανάδειξε ήρωες, στρατιώτες που πέρασαν στην ιστορία για την ανδρεία, το θάρρος και την αυταπάρνησή τους. 

Αφανείς, ως συνήθως, ηρωίδες σε αυτή την ιστορία οι γυναίκες -κι ας είναι η συμβολή τους στη συμφιλίωση των λαών σε περιόδους πολέμου ανεκτίμητη.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος του Lemnos - Gallipoli Project: Women in War που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείων Εξωτερικών και τη στήριξη της γενικής γραμματείας Αιγαίου της Ελλάδος, αλλά και αντίστοιχων κυβερνητικών οργανισμών από την Αυστραλία, την Κύπρο και την Τουρκία: Μία διεθνής συνεργασία καλλιτεχνών και επιστημόνων που προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και φέρνει πιο κοντά τους λαούς όλων των χωρών η πρώτη φορά που οι χώρες αυτές συνεργάζονται τόσο στενά για ένα σύνολο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων τέτοιου βεληνεκούς.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση της όπερας Women in War (Γυναίκες στον Πόλεμο) που γράφηκε ειδικά για το Lemnos - Gallipoli Project.

Τη συνέθεσε ο πρωτοπόρος μουσικός Τάσος Ιωαννίδης σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και θα παρουσιαστεί σε αμφιθέατρα και σύγχρονες αίθουσες μουσικής στη Λήμνο, την Αυστραλία και την Τουρκία σε σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού Αλκίνοου Τσιλιμιδού.

Το Women In War (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) είναι μια σύγχρονη όπερα γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δυο τραγούδια στα ελληνικά. Διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης το 1915.

Ο θεατής παρακολουθεί τις διαπλεκόμενες ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας Ελληνίδας χήρας πολέμου από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της και βοηθά τους αυστραλούς στρατιώτες στον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους.

Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή. Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, διδάσκει τον δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.

Τα παράλληλα δρώμενα περιλαμβάνουν την παρουσίαση οπτικοακουστικής έκθεσης, την οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών, καθώς και την έκδοση βιβλίου από την ιστορικό Alice McConnell του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης. 

Το βιβλίο, μεταφρασμένο στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα θα διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.