ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Διαπραγμάτευση θρίλερ εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων..

diapragmatrusi-thriler-en-mesw-asfiktikwn-piesewn
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, καθώς στο τεχνικό επίπεδο η πρόοδος είναι μικρή, ενώ ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει. Η κυβέρνηση δήλωσε χθες επίσημα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Σακελλαρίδη ότι επιδιώκει συμφωνία ως την Κυριακή, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Brussels group παραμένει σημαντική. 

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις έγινε χθες τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια της κ. Μέρκελ και του κ Ολάντ, ώστε να λειανθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, σε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας, που είχε μαζί τους, χθες το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση τους στη Ρίγα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν προθυμοποιηθεί να συνδράμουν τον κ. Τσίπρα σε οποιαδήποτε φάση της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο Μαξίμου η συνδρομή της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ κρίθηκε αναγκαία καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group παρουσιάστηκε χθες εμπλοκή ενώ στο Euroworking group επισημάνθηκε στη ελληνική πλευρά, ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 7 ημερών ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση εντός του Ιουνίου. Ταυτόχρονα και χθες υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους των θεσμών και των χωρών μελών της ΕΕ, που αμφισβητούσαν την ελληνική αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Στο Μαξίμου εκτίμησαν, ότι η όποια διέξοδος δεν ήταν πλέον εφικτή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά ήταν απαραίτητη πολιτική παρέμβαση κορυφής, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση στα ανοικτά θέματα και η συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό θέλησε να το καταστήσει σαφές ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στον Guardian.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για να επέλθει συμφωνία και να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Όπως είπε «οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν» ενώ επέρριψε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση στη σκληρή στάση του ΔΝΤ.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να συμβάλλουν όλοι οι παράγοντες της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ως την Κυριακή. Η ημερομηνία αυτή συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση της, να καταβάλλει την πρώτη δόση του Ιουνίου ως την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε χθες ότι η κυβερνητική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, «εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, στην εμπειρία όλων των προηγούμενων εβδομάδων και στην πρόοδο που έχει γίνει» και απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο, να ζητήσει η κυβέρνηση να πληρωθούν σε ένα πακέτο οι οφειλές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ώστε να μετατεθεί η συνολική υποχρέωση για τις 19 Iουνίου.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.