ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πρόταση στην αυστραλιανή Γερουσία για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

protasi-psifismatos-stin-australiani-gerousia
Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας χαιρετίζει την πρόταση ψηφίσματος που εισηγήθηκαν οι Πράσινοι στην αυστραλιανή γερουσία την Πέμπτη, ζητώντας από την αυστραλιανή κυβέρνηση:

1. Να εκφράσει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη στήριξη από τους αξιωματούχους του ΔΝΤ για το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα
2. Να ζητήσει την υποστήριξη των άλλων κρατών-μελών του ΔΝΤ για εναλλακτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων στην Ελλάδα,
3. Να σταματήσει το ΔΝΤ να πιέζει για την επιβολή πολιτικών στην Ελλάδα που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε στάση πληρωμή χρέους άνω των AUD $ 40 δις προς το ΔΝΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το ΔΝΤ απαιτεί περαιτέρω σαρωτικά μέτρα λιτότητας σε μια εποχή που (α) η ελληνική κυβέρνηση επιβαρύνεται με δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, (β) οι Έλληνες έχουν ήδη γνωρίσει τη μεγαλύτερη στροφή δημοσιονομικού ελλείματος σε πλεόνασμα από οποιαδήποτε κυβέρνηση από το 1930, και (γ) πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ακόμη βαθύτερα στην ύφεση.

Ενώ όλοι οι δανειστές μοιράζονται την ευθύνη για την σκληρή και άκαμπτη θέση που έχουν λάβει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι το ΔΝΤ που επιμένει στα μέτρα λιτότητας. Οι πολιτικές λιτότητας που απαιτούνται από το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές είναι επιζήμιες για την Ελλάδα και για τις προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

O γερουσιαστής των Πρασίνων Scott Ludlam (Δυτική Αυστραλία), παρουσιάζοντας την πρόταση στη Γερουσία τόνισε:

"Η δραματική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό άρχισε περισσότερο από πέντε χρόνια πριν και έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο κατώτατος μισθός έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό και η ανεργία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, με το 25% των κατοίκων να είναι άνεργοι και σχεδόν το 60% του συνόλου των νέων να είναι άνεργοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ήταν σχεδόν εκ προθέσεως. Έχει πάει χέρι-χέρι με την εφαρμογή της πιο ακραίας μορφής πολιτικής λιτότητας που έχει οριστεί από την τρόικα των δανειστών: την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Θησαυροφύλακάς μας, Joe Hockey, είναι μέλος της Διεθνούςς Νομισματικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ. Ζητάμε από την Γερουσία να καλέσει τον κ. Hokey και τους διοικητές του ΔΝΤ και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας να εξασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η περαιτέρω εξαθλίωση του λαού της Ελλάδας."

Επίσης η γερουσιαστής των Πρασίνων Lee Rhiannon (Νέα Νότια Ουαλία) δήλωσε:

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο Συμβούλιο του ΔΝΤ και σε άλλες επιτροπές, καλώντας για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας. Η Αυστραλία θα πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις στην Ελλάδα.»

Ο Διαμαντής Ρόρρης, συντονιστής της Εκστρατείας Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας, επισημαίνει ένα ακόμα ανησυχητικό γεγονός για την Αυστραλία σχετικά με τις πολιτικές του ΔΝΤ στην Ελλάδα:

«Υπάρχουν περίπου 130.000 Αυστραλοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς θα μπουν στον πειρασμό να ενωθούν με τις χιλιάδες άλλους που έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα για να επιστρέψουν στην Αυστραλία. Ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων που θα προκαλέσουν μια στάση πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση, θα προκληθεί οικονομική μετανάστευση προς στην Αυστραλία. Αυτό θα μπορούσε να αναστατώσει πολλούς από αυτούς τους πολίτες και να επιβαρύνει με το κόστος επαναπάτρισής τους την Αυστραλία. Φυσικά, αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ηλικιωμένους πολίτες που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα".

Η Αυστραλία θα επιβαρυνθεί επίσης σημαντικά σε περίπτωση στάσης πληρωμών ως μέτοχος του ΔΝΤ. Θα υπάρξει ένα άμεσο οικονομικό κόστος για την Αυστραλία από οποιαδήποτε αθέτηση από την Ελλάδα στα χρήματα που οφείλει στο ΔΝΤ (πάνω από USD30 δισεκατομμύρια).

"Θα είναι ένα θεαματικό αυτογκόλ από το ΔΝΤ να ζητά τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας που οδηγούν μια χώρα σε στάση πληρωμών και καταλήγει να κοστίζει στην Αυστραλία και τους λοιπούς φορολογούμενους περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια", είπε ο κ. Ρόρρης.


zougla.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.