ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΕΕ και ΗΠΑ: Με το βλέμμα στην Ελλάδα

EE-300X190
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βρίσκονται Κομισιόν, Βερολίνο και Παρίσι. Το τελευταίο 24ωρο επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας πως ανεξάρτητα από την επιλογή του ελληνικού λαού, η χώρα μας τη Δευτέρα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Άλλωστε, όπως έχουν σημειώσει τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Φ. Ολάντ, μετά το δημοψήφισμα θα αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ξεκινήσουν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις, κάτι που έχει επισημάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν να βιάζονται. 

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πάρει χρόνο μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις Βρυξέλλες τόσο για τα σενάρια περί «κουρέματος» των καταθέσεων όσο και για τις οφειλές της χώρας μας προς τα κράτη-μέλη. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο πρόεδρός της Αντρέα Ενρία, δήλωσε: «Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ». 

Αγωνία και στις ΗΠΑ

Εδώ και πέντε μήνες, η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο Λευκός Οίκος σχεδόν καθημερινά μιλούσε για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εδώ και ημέρες εκφράσει την άποψη ότι μία κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, ωστόσο θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της Ευρώπης και αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Στα μέσα της εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο όφελος για την επίλυση της κατάστασης. 

Στο μεταξύ, τέσσερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ζητούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας και επισημαίνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η επιστολή στάλθηκε την Πέμπτη και οι συντάκτες της εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. 

Μάλιστα, στην επιστολή τους τα μέλη του Κογκρέσου καταλήγουν λέγοντας: «Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες».
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.