ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ενότητα, συναίνεση και κριτική

enotita-300x190
Ποικίλα μηνύματα προς την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρώπη επιφύλαξαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση που διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή για την παροχή εξουσιοδότησης προς την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Στ.Θεοδωράκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν την απαραίτητη εξουσιοδότηση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαβουλεύσεις. 

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρότι είναι κυβερνητικός εταίρος επιφύλαξε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «συνθηκολόγηση», ενώ διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα για το φόβο του grexit, λέγοντας ότι δεν φοβάται το Grexit.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρέμεινε αμετακίνητος από την πάγια θέση του κόμματός του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει το δίλημμα «μνημόνιο ή grexit», το οποίο είναι εκβιαστικό δίλημμα.

Η σύντομη ομιλία του Στ. Θεοδωράκη

Με μια σχεδόν τηλεγραφική ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους.

«Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.



Δ. Κουτσούμπας: Εκβιαστικό δίλημμα το «μνημόνιο ή grexit»

Ότι φορτώνει στο λαό με ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση θέτει το δίλημμα «μνημόνιο ή grexit», το οποίο είναι το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα που είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρόσθεσε ότι και τα άλλα κόμματα ομονόησαν σε ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα που είναι χειρότερο από αυτό του Γιούνκερ.



Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι καλοί μαθητές που γίνανε καλύτεροι από τους εκπαιδευτές τους, έχοντας προχωρήσει σε μίνι πραξικοπήματα, fast track διαδικασίες στη Βουλή, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σημειώνοντας ότι «πάντοτε ήσασταν οπαδοί του πολιτικού αμοραλισμού». 

Στη συνέχεια, και σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «έπρεπε να τεθούν στο δημοψήφισμα και οι προτάσεις των δανειστών και οι δικές σας, αλλά εσείς θέλατε να υφαρπάξετε ένα "όχι" για να το χρησιμοποιήσετε στον τυχοδιωκτισμό σας».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του λαού και η ολόπλευρη προετοιμασία του για να οργανώσει την οικονομία και την κοινωνία έξω από ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενώ χαρακτήρισε τα δήθεν μεταβατικά προγράμματα βούτυρο στο ψωμί του κάθε Σόιμπλε και των καπιταλιστών. Κάλεσε, δε, σε ρήξη με την ΕΕ με παράλληλη αξιοποίηση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη.

Π. Καμμένος: Συνθηκολόγηση η συμφωνία

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας ότι «η ευθύνη δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν χαμογελά με αυτή την συνθηκολόγηση». Τόνισε μάλιστα ότι «για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση η σαφής αναγραφή για την απομείωση του χρέους».

Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως η κυβέρνηση αυτή μετά από τεράστιο πόλεμο οδηγεί σε μία λύση που διώχνει το ΔΝΤ από την πατρίδα μας. «Παρά τον πόλεμο που δέχθηκε, διασφάλισε έστω μικρά πράγματα που απάλυναν ε τον πόνο ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση» είπε και σημείωσε ότι στην ελληνική πρόταση «μπαίνουν διατάξεις που είναι αντίθετες και με το σύνταγμα και με τους νόμους και με τα πιστεύω μας». 



«Αν αποφασίζαμε μόνο με τη συνείδησή μας θα ακούγαμε αυτό το μεγάλο “όχι” που ψήφισε ο ελληνικός λαός την περασμένη Κυριακή», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν φοβάμαι το Grexit. Φοβάμαι μόνο τον εθνικό διχασμό». 

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε εξάλλου, σχολιάζοντας την διευκρίνιση που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες: «Για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα ευρώ».



Φώφη Γεννηματά: Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι

Τη στήριξη του κόμματός της προς την κυβέρνηση εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στη συζήτηση της Βουλής υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι για το ΠΑΣΟΚ η στήριξη προς την κυβέρνηση έχει αστερίσκους και προϋποθέσεις την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και εντός του ευρώ. 




«Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι. Δεν σας παραδίδουμε λευκή επιταγή. Αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους Έλληνες τη νέα γενιά της πατρίδας μας η τύχη της χώρας μας είναι στα χέρια σας», είπε η Φώφη Γεννηματά.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.