ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Δύο προτάσεις γεμάτες φόρους..

duo-protaseis-gematous-forous
Μπορεί να μην έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση και τους δανειστές από την συμφωνία, ωστόσο και οι δύο προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν ως κοινό παρονομαστή τους φόρους. 

Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ουσιαστικά ότι θέλουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου από τις Βρυξέλλες. Επισήμως, βέβαια, δεν μιλούν για περικοπές, αλλά για αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και εκσυγχρονισμού των μισθών του δημόσιου τομέα, που όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει. 

Χαρακτηρίζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. 

Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση των ορίων ηλικίας προκειμένου όπως λένε να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Παράλληλα, ζητούν δραστική μείωση των κρατικών δαπανών καθώς και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, με στόχο να φέρει έσοδα στα ταμεία 1% του ΑΕΠ. 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες με καθαρά κέρδη άνω του 1 εκ. ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29% , αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση, αύξηση στον φόρο πολυτελείας, φόρο στον ηλεκτρονικό τζόγο και "μαχαίρι" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Πρόκειται ουσιαστικά για νέα "χαράτσια" στις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς περικοπές στην κρατική σπατάλη και έχει ως κύριο στόχο να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015 και 2% το 2016. 

Σημαντικά οφέλη προσδοκά το οικονομικό επιτελείο από τις αλλαγές στους ΦΠΑ, οι οποίες εν τέλει δεν είναι τίποτε άλλο από σαρωτικές μετατάξεις στους ισχύοντες συντελεστές με μία μόνο ελάχιστη μείωση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6,5% στο 6%.

Οι δύο άλλοι συντελεστές μένουν στο 13% και στο 23% ως έχουν, όμως η άνευ προηγουμένου μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές στους υψηλότερους προβλέπεται ότι θα φέρουν έξτρα έσοδα φέτος 680 εκατ. ευρώ και 1,360 δισ. ευρώ το 2016.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.