ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές

theodorakis-300x190
«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αν η επόμενη κυβέρνηση αποτύχει, τότε θα ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις. Στο τέλος-τέλος, η ανεύθυνη πολιτική των παλιών κομμάτων δυνάμωσε τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς δεν έχουμε Μπαλτάκους στο κόμμα μας, ούτε συμπορευθήκαμε με τη Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και στο δημοψήφισμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», ο ίδιος μίλησε αναλυτικά για τους στόχους του κινήματος, τις δημοσκοπήσεις, ενώ εξήγησε γιατί το κόμμα του επιδιώκει τη τρίτη θέση: 

«Εμείς δεν είμαστε μεσολαβητές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Εμείς λέμε: Το πρώτο κόμμα πρέπει να υποχρεωθεί να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη». Να μην μπορεί να αυθαιρετεί. Να γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα κλονισθεί». 

Δύο 24ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Στ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το κεντρικό μήνυμα του Ποταμιού είναι «ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει πίσω. Μας αξίζει κάτι καλύτερο». 

«Ο στόχος μας είναι να βγουν μπροστά οι ικανοί Έλληνες. Το αποδείξαμε και με τα ψηφοδέλτια μας. Δεν έχουμε κομματικούς υπαλλήλους. Έχουμε μόνο ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Ανθρώπους που γνωρίζουν. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αυτούς χρειαζόμαστε μπροστά», τόνισε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Κύριε Θεοδωράκη, ζητάτε από τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το Ποτάμι προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ποιο ρόλο θα επιδιώξετε να παίξετε τη Δευτέρα;
Ένα Ποτάμι δυνατό, με 10%, μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Να φέρει τα άλλα κόμματα στο δρόμο της συνεννόησης, προωθώντας μια πολιτική συμφωνία για τις λύσεις που θα πρέπει να προωθήσει τάχιστα η νέα κυβέρνηση. Για μας η προτεραιότητα δεν είναι τα υπουργεία. Ο στόχος μας είναι να βγουν μπροστά οι ικανοί Έλληνες. Το αποδείξαμε και με τα ψηφοδέλτια μας. Δεν έχουμε κομματικούς υπαλλήλους. Έχουμε μόνο ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Ανθρώπους που γνωρίζουν. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αυτούς χρειαζόμαστε μπροστά.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση; Θα “βαρύνει” στην απόφασή σας αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;
Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική συμφωνία για τις προτεραιότητες που έχει η χώρα. Να συμφωνήσουμε από τώρα ότι δε θα πάμε ξανά σε εκλογές. Ότι δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση όποιος και να είναι πρώτος. Εμείς έχουμε μεγάλες διαφορές και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ. Ξέρουμε ότι μια συνεργασία δε θα είναι εύκολη, αφού και τα δυο κόμματα έχουν παλαιοκομματική νοοτροπία. 

Όμως η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς. Το Ποτάμι θέλει 10% για να στηρίξει τη χώρα. Το πώς θα γίνει αυτό, αν θα μπούμε στην κυβέρνηση ή απλώς θα στηρίξουμε ή θα ανεχθούμε, θα εξαρτηθεί από τη δύναμή μας και από τις υποχωρήσεις που θα δεχτούν να κάνουν αυτοί που θα πάρουν την εντολή. Προϋπόθεση πάντως για μας είναι ένα μικρό υπουργικό σχήμα, κυρίως με νέους ανθρώπους και όχι παλιούς αποτυχημένους υπουργούς.

Θα επιδιώξετε τη Δευτέρα να παίξετε έναν μεσολαβητικό ρόλο για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης;

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου έχω τονίσει ότι για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζεται μια πλειοψηφία του 51% στην κοινωνία, όχι μόνο στη Βουλή. Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, για να τελειώσει η αβεβαιότητα και να πάει επιτέλους η οικονομία μπροστά. Εμείς όμως δεν είμαστε μεσολαβητές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. 

Εμείς λέμε: Το πρώτο κόμμα πρέπει να υποχρεωθεί να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη». Να μην μπορεί να αυθαιρετεί. Να γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα κλονισθεί. Βεβαίως η στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης και από άλλα μικρότερα κόμματα είναι επιθυμητή.

Ναι αλλά γιατί εσείς τρίτοι και όχι ας πούμε το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ το γνωρίσαμε και μόνο του και αγκαζέ με την ΝΔ. Κομματικό κράτος – ατολμία – προσωπικές στρατηγικές – απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις – αδικίες – εξυπηρέτηση συμφερόντων και συντεχνιών. Θέλουμε ξανά να τους παραδώσουμε τη χώρα; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι. Το Ποτάμι λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει πίσω. 

Μας αξίζει κάτι καλύτερο. Θέλουμε: «δουλειές – σύγκρουση με τη διαφθορά και μια επανάσταση στην παιδεία». Αυτές οι τρεις θέσεις συγκροτούν τη νέα μεγάλη ιδέα. Αλλά όλα αυτά δε θα έρθουν αν συνεχίσουν να κυβερνούν οι κομματικοί υπάλληλοι, οι «κληρονόμοι» και οι ένοχοι των μικρών και μεγάλων εγκλημάτων του παρελθόντος, οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έδιωξε ο λαός τον Γενάρη.

Με τι ποσοστό θεωρείτε ότι μπορείτε να παίξετε το ρόλο που επιδιώκετε;

Ο στόχος μας είναι το 10%. Πρέπει και μπορούμε. Έτσι θα καταλάβει το παλιό πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Το 10% δεν είναι για μας μια εκλογική επίδοση που θα μας φέρει πιο κοντά στην κυβέρνηση. Είναι ένα ποσοστό που θα δώσει στο Ποτάμι τη δύναμη να διαπραγματευτεί για τους χαμένους των μνημονίων, για τους ανέργους, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. 

Αν δεν ψαλιδίσουν οι πολίτες τα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τότε θα ζήσουμε πάλι αυτά που κατακρίνουμε. Θα ξαναδούμε ίδια πρόσωπα στα υπουργεία και τους κομματικούς στρατούς στο κράτος. Θέλουμε μεγάλο ποσοστό, όχι για να πάρουν τα στελέχη μας μεγάλες καρέκλες. Αλλά για να δουλέψουμε προς όφελος των πολλών και όχι των συντεχνιών, των συμφερόντων και των κομματικών στρατών.

Γιατί κατά την άποψή σας το Ποτάμι, σε κάποιες δημοσκοπήσεις στην προεκλογική περίοδο, υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών του τον Ιανουάριο και μάλιστα με “διαρροές” προς τα δύο μεγάλα κόμματα;
Ας περιμένουμε καλύτερα τα αποτελέσματα την Κυριακή. Δημιουργείται ένα κλίμα πόλωσης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και αυτό δημιουργεί πίεση σε όσους δεν ανήκουν σε κομματικούς στρατούς. 

Εμείς στο Ποτάμι δεν έχουμε στρατιές κομματικών υπαλλήλων που κάνουν θόρυβο την προεκλογική περίοδο. Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη όμως οι πολίτες θα σκεφθούν την Δευτέρα μετά τις εκλογές και ότι ο μόνος τρόπος να γίνουν αλλαγές είναι να ενισχυθεί το Ποτάμι.

Αν τα δημοσκοπικά σας ποσοστά αποτυπωθούν και στην κάλπη, τι κατά την άποψη θα έχει συμβάλλει σε αυτό; Μήπως ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων σας θεώρησε το Ποτάμι σχεδόν δεδομένο κυβερνητικό εταίρο;
Δεδομένοι δεν υπήρξαμε ποτέ και για κανέναν, ούτε και τώρα. Δουλέψαμε σκληρά για να συμφωνήσουν και οι άλλοι αρχηγοί σε ένα βασικό πλαίσιο και να έρθει η συμφωνία. Και ο κόσμος το ξέρει αυτό. Αλλά ας μην κάνουμε ερμηνείες για δημοσκοπικά αποτελέσματα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Ας υποθέσουμε ότι τα ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμματα καταλήγετε σε μια συμφωνία και καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός τέτοιας κυβέρνησης. 

Μήπως θα ήταν λάθος να αφεθεί ο ρόλος της αντιπολίτευσης στα αντιευρωπαϊκά κόμματα και πιθανότατα ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Χρυσή Αυγή;
Αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Τσίπρα, ο οποίος προβάλλει ως φόβητρο τη Χρυσή Αυγή για να εκβιάσει την αυτοδυναμία που ο ίδιος ονειρεύεται και για να πει γιατί δεν θέλει συνεργασίες. Ας μελετήσουν όμως τον κανονισμό της Βουλής, υπάρχει λύση. Άλλωστε αν συνεργασθούν ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ μπορούμε να είμαστε εμείς αξιωματική αντιπολίτευση. 

Πάντως το σημαντικότερο όλων είναι ότι αν η επόμενη κυβέρνηση αποτύχει, τότε θα ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις. Στο τέλος-τέλος, η ανεύθυνη πολιτική των παλιών κομμάτων δυνάμωσε τη Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν έχουμε Μπαλτάκους στο κόμμα μας, ούτε συμπορευθήκαμε με τη Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και στο δημοψήφισμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο φάνηκε ότι έχετε λίγες διαφορές, προγραμματικά τουλάχιστον, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σκέφτεστε μήπως μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς;
Οι διαφορές που λέτε δεν είναι ελάχιστες, υπάρχουν συγκλίσεις αλλά σε πολλά σημεία είναι πολύ μεγάλες. Και κυρίως στο πως βλέπουμε την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε ευκαιρία νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί το πελατειακό κράτος. Θυμηθείτε τι γινόταν μέχρι πριν από οχτώ μήνες, όταν ήταν στην κυβέρνηση. 

Δείτε τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δύο κομμάτων και κάντε τις συγκρίσεις. Εμείς είμαστε ένα κίνημα ανοιχτό στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι ένας κομματικός μηχανισμός που νοιάζεται κυρίως για την αναπαραγωγή του.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.