ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΦΟΒΕΡΟ είναι θαμμένο 44 χρόνια στους πάγους - ΦΩΤΟ

ΦΟΒΕΡΟ είναι θαμμένο 44 χρόνια στους πάγους.
Στις 8 Οκτωβρίου 1970, ο «Πήγασος», ένα Lockheed C-121 Constellation του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, απογειώθηκε...
από το Κρίστιαντσερτς της Νέας Ζηλανδίας με προορισμό την Ανταρκτική. 

Ήταν η πρώτη αποστολή της επιχείρισης «Deep Freeze» για εκείνη τη χρονιά.

Ο «Πήγασος» είχε ξεπεράσει προ πολλού το σημείο ασφαλούς επιστροφής (point of safe return) και βρισκόταν μόλις μία ώρα μακριά από τον προορισμό του, όταν άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή.
ΦΟΒΕΡΟ είναι θαμμένο 44 χρόνια στους πάγους
Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα για την επιστροφή, οι πιλότοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προσγειώσουν το αεροπλάνο στον παγωμένο διάδρομο του ΜcΜurdo, εν μέσω χιονοθύελλας.

Με μηδενική ορατότητα, επί ώρες έκαναν κύκλους πάνω από τον διάδρομο, ώσπου κάποια στιγμή βελτιώθηκε ελάχιστα ο καιρός και αποφάσισαν να κατέβουν. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί ομαλά, ξέφυγε από τον παγωμένο διάδρομο και γλίστρησε στους πάγους.

Η τρελή πορεία του «Πήγασου» αποτυπώνεται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1970.
ΦΟΒΕΡΟ είναι θαμμένο 44 χρόνια στους πάγους
Μετά από μερικές περιστροφές, το Lockheed C-121 Constellation κατάφερε να σταματήσει, αφού είχε χάσει ήδη 2 έλικες, 2 κινητήρες και ολόκληρο το δεξί φτερό. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 80 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Σήμερα, το κουφάρι του αεροσκάφους είναι μισοθαμμένο κάτω από τους πάγους, σε απόσταση 600 μέτρων από το διάδρομο του ΜcΜurdo, ο οποίος έχει μετονομαστεί σε «Διάδρομος λευκού πάγου – Πήγασος», προς τιμή της μοιραίας πτήσης.
ΦΟΒΕΡΟ είναι θαμμένο 44 χρόνια στους πάγους.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, άλλοτε αποκαλύπτεται μεγάλο μέρος της ατράκτου του Lockheed C-121, ενώ κάποιες φορές κρύβεται ολοκληρωτικά κάτω από το χιόνι. Αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο, ένα μνημείο που συμβολίζει τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες της Ανταρκτικής.    
ΠΗΓΗ: inflight.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.