ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, ετών 30.

australiano institouto
«Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών συμπληρώνει τριάντα χρόνια προσφοράς μέσα από έναν επιστημονικό και πολιτιστικό αγώνα για τα δίκαια της Μακεδονίας και του Ελληνισμού γενικότερα».
 
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ιστορικό σωματείο. Το 2015 είναι αφιερωμένο στη διεύρυνση της βάσης των μελών του ΑΙΜΣ, με στόχο την εγγραφή εκατοντάδων μελών στις τάξεις του. 

Ήδη, μέλη του ΑΙΜΣ έχουν ενταχθεί από την Πέρθη, την Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ και την Καμπέρα, ενώ η Μελβούρνη παραμένει το κέντρο του φορέα.

Την 1η Μαρτίου, ως επισκέπτης του ΑΙΜΣ, θα βρίσκεται την Αυστραλία ο Έλληνας παιδαγωγός καθηγητής Μιχάλης Δαμανάκης, για μια σειρά διαλέξεων σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. 

Ο κ. Δαμανάκης θα μιλήσει στην Αδελαΐδα, στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ. Στις 25 Μαρτίου στην αίθουσα Νίκος Ανδριανάκος του 'Αλφιγκτον Γκράμαρ ο πρώην πρωθυπουργός Τζεφ Κένετ, θα παρουσιάσει το βιβλίο του καθηγητή Αναστασίου Τάμη με τίτλο Macedonian Hellenes in Oceania που ανέλαβε ως έργο της η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας με την οικονομική βοήθεια της ΦΑΑΘ από τη Θεσσαλονίκη και Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και μακεδονικών σωματείων. 

Την ογκώδη και πολυτελή αυτή έκδοση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέδωσε ο Εκδοτικός Οίκος Τζιόλα στη Θεσσαλονίκη.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, μέσο στο πλαίσιο των Δημητρίων 2015 το ΑΙΜΣ οργανώνει μουσικό κονσέρτο υπό τη διεύθυνση του καλλιτέχνη μουσικοσυνθέτη Χρήστου Ιωαννίδη, ο οποίος θα μελοποιήσει ποιήματα με περιεχόμενο τη Μακεδονία.

Οι δράσεις του Ινστιτούτου κατά την περίοδο της λειτουργίας του:
• Στο διάστημα 1988-2007 το ΑΙΜΣ οργανώνει τέσσερα Διεθνή Συνέδρια για τη Μακεδονία, Αρχαία, Βυζαντινή και Νεότερη και για την ελληνική Μακεδονική Διασπορά.

• Στο διάστημα 1990-2005 εκδίδει με δικούς του πόρους ή σε συνεργασία με εμπορικούς εκδοτικούς οίκους τέσσερις συλλογικούς τόμους (Macedonian Ηellenism, Ancient Macedonia, Byzantine Macedonia-History, Byzantine Macedonia- Culture and Arts).

• Εμπορικοί εκδοτικοί εκδίδουν από μόνοι τους ή σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έργα με συγγραφείς του ΑΙΜΣ, συγκεκριμένα ένα συλλογικό τόμο με τίτλο Macedonian Identities (2008) και δύο μονογραφίες, ήτοι History of Immigration and Settlement of Macedonian Greeks in Australia (1994) και Macedonian Hellenes in Oceania (2015).

• Με το εισόδημα από τα ενοίκια από το 1998 και εξής έχει προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές και καλλιτέχνες, στήριξε ερευνητικά προγράμματα, συνέβαλε στη διδασκαλία της Ελληνικής στο Πανεπσιτήμιο του Monash, 

• Ενίσχυσε τη συντήρηση των Μακεδονικών τάφων στη Μίεζα, προίκισε συνέδριο για τον Αριστοτέλη και τις Αριστοτελικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 

• Στήριξε οικονομικά προσπάθειες για τη συντήρηση βυζαντινών τοιχογραφιών σε Ναούς στη Δυτική Μακεδονία, ενίσχυσε τα ελληνικά προγράμματα στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο Alphington Grammar, ενίσχυσε οικονομικά την ανέγερση του Κοινοτικού Κέντρου από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης.

• Το 2011 υπογράφεται δεκαετής συνεργασία με την Παμμακεδονική Ένωση Mελβούρνης και Βικτωρίας και τα γραφεία του ΑΙΜΣ μεταφέρονται στο κτήριο της ΠΕΜΒ.

• Στην περίοδο 1988-2008 είχε άμεση και έμπρακτη συνεισφορά στην άφιξη ενός διαρκούς ρεύματος επιστημόνων από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Συγκεκριμένα αφίχθηκαν ως προσκεκλημένοι του ΑΙΜΣ συνολικά 480 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο.

• Από το 2009 έως το 2015 το ΑΙΜΣ προσκάλεσε σε ετήσια βάση ένα ή δύο πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για να δώσουν δημόσιες διαλέξεις, ανάμεσά τους, τους Καθηγητές κ.κ. Γ. Μπαμπνιώτη, Γ. Κοντογιώργη, Σ. Παυλίδη, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Μ. Δαμανάκη.
 
• Τις διαλέξεις του κ. Κοντογιώργη στην Πέρθη, Μελβούρνη και Σύδνεϋ τον παρελθόντα Νοέμβριο παρακολούθησαν πάνω από 800 άτομα, κυρίως πανεπιστμηιακοί, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γενικότερο κοινό.

• Το 2014 ξεκίνησε τη φιλόδοξη προσπάθειά του να εκδίδει το μοναδικό επιστημονικό περιοδικό που κυκλοφορεί για τη Μακεδονία μέσα κι έξω από την Ελλάδα με τίτλο Macedonian Studies Journal. 

• Εκδίδει τα δύο πρώτα του τεύχη και συγκεντρώνει εγκωμιαστικά σχόλια από λειτουργούς και την ηγεσία δεκάδων πανεπιστημιακών ιδρύματων, Μητροπόλεις, Μουσεία, στρατιωτικές σχολές, αρχαιολογικές εφορίες, πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τον Απρίλο του 2015 κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.