ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα Δύσης - Ρωσίας

tsipras
Το ταξίδι στη Μόσχα είναι «μια ευκαιρία ώστε να τεθούν νέες βάσεις στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την παραμονή της αναχώρησής του για τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν πολύ βαθιές ρίζες και έχουν ωριμάσει, παρά το ότι πέρασαν μια περίοδο «ψύχους».

Στόχος είναι η προώθηση της πραγματικής ανάπτυξης των σχέσεων των δυο χωρών και η συζήτηση αρκετών βασικών ζητημάτων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε πως υπάρχουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να εξεταστεί το πώς θα αντιμετωπιστούν:

«Θα πρέπει να δούμε το πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλές σφαίρες –στην οικονομική, την ενεργειακή, την εμπορική και την αγροτική.

Kommersant: Έκπτωση στο αέριο, νέα δάνεια θα προσφέρει η Ρωσία


«Θα πρέπει να εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε, κυρίως πόσο εποικοδομητική μπορεί να είναι η συνεργασία μας. πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για συνεργασία ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπου μπορεί να αναπτύσσεται ήδη μια απτή αλληλεπίδραση, ενώ οι εμπορικοί δεσμοί μπορούν να περάσουν σε νέο επίπεδο.

Επίσης, είπε ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία.

«Όπως γνωρίζετε», πρόσθεσε, «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η πολιτική κυρώσεων –που για μένα είναι παράλογες- για τις εντάσεις στην Ουκρανία».

«Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκε εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που προκάλεσε σημαντική βλάβη στην ελληνική οικονομία», παρατήρησε

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «υπάρχουν ευκαιρίες για να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει ώστε να προωθηθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Το επόμενο έτος – το 2016- θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από αυτήν την άποψη».

FT: Το ραντεβού Τσίπρα-Πούτιν και ο φόβος του Δούρειου Ιππου



Ερωτηθείς αν θεωρεί ρεαλιστικό να αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακούσει με προσοχή τη στάση του σε ότι αφορά την ακύρωση των κυρώσεων, ή ακόμα και να στηρίξει τις θέσεις του, αλλά και πώς η στάση του αυτή δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Είναι αλήθεια πως μόλις ανέλαβα την πρωθυπουργία, έλαβα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ), ο οποίος νόμιζε πως η στήριξη της Ελλάδας για τις κυρώσεις ήταν σχεδόν τετελεσμένο γεγονός. Του τηλεφώνησα, όπως και στην Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα:

“Παρακαλώ, μην νομίζεται πως η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ελλάδα έχει μια διαφορετική κυβέρνηση τώρα. Από τώρα και στο εξής θα θέλαμε να μας ρωτάτε πριν λάβετε αποφάσεις”. 

Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Υποστηρίζω πως πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να υπάρξει διπλωματία. Οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα θα πρέπει να εξετάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια ενός πραγματικού πολέμου είναι μια απέλπιδα πολιτική. 

Είναι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα των συμφωνιών του Μινσκ ήταν πολύ σημαντικό. Πιστεύω πως κάθε βήμα πρέπει να γίνεται για χάρη της άμβλυνσης των εντάσεων στην Ουκρανία. Την πρώτη φορά που συμμετείχα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, μίλησα σε όλους τους εταίρους και ομολόγους μας λέγοντας τα εξής: 

“Πείτε μου σας παρακαλώ: πώς βλέπετε την μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Βλέπετε την αρχιτεκτονική αυτή με την Ρωσία στην αντίπαλη πλευρά, ή με τη Ρωσία να συμμετέχει στη διαδικασία του διαλόγου και της κατανόησης;”. 

Δεν πήρα απάντηση από πολλούς. Όπως το βλέπω εγώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία».

DW: Το ελληνικό «φλερτ» με τη Ρωσία
Αναφερόμενος στον εορτασμό της 70ης επετείου της Νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε πως είναι μια σημαντική ημερομηνία και για την Ελλάδα. 

«Οι μνήμες μας είναι ακόμα νωπές. Ο αγώνας των Ελλήνων κατά του φασιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος, κατά του Ναζισμού το 1940-1944 είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. 

Πιστεύω πως αυτή η ημερομηνία πρέπει να εορτάζεται όχι μόνο για να θυμόμαστε τους ήρωες, αλλά και για να παίρνουμε μαθήματα για το σήμερα», ανέφερε. 
«Ο αγώνας κατά του ολοκληρωτισμού, κατά της ιδεολογίας του μίσους, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πιστεύω, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που εξακολουθεί να είναι σχετικό αυτές τις μέρες».

«Η απειλή μιας άλλης ανόδου τέτοιων σκοτεινών δυνάμεων, μισανθρωπίας, έχθρας μεταξύ λαών, ρατσισμού και άλλων τύπων ολοκληρωτισμού αιωρείται και πάλι στον ορίζοντα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

«Ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην άνοδο του φασισμού είναι επιτακτικό. Δυστυχώς η Ελλάδα, η οποία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που μπήκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού, με το κύμα της κρίσης των τελευταίων ετών είδε τις ρατσιστικές δυνάμεις να ενισχύονται και πάλι. Ένα ακροδεξιό κόμμα κατάφερε να μπει στην ελληνική βουλή. Έχει αρκετές έδρες εκεί», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Καισαριανή λίγη ώρα αφότου ορκίστηκε πρωθυπουργός, σημείωσε πως «ο όρκος που πήρα απευθύνονταν στους άγνωστους Έλληνες αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουμε ελεύθερα σήμερα. Ήταν ένας όρκος στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας του ελληνικού λαού».

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.