ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Δώδεκα χρόνια πόλεμος στο Αφγανιστάν: Συγκινητικές εικόνες μέσα από το φωτογραφικό φακό

Δώδεκα χρόνια πόλεμος στο Αφγανιστάν: Συγκινητικές εικόνες μέσα από το φωτογραφικό φακό


Στις 7 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 12χρόνια αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία" στο Αφγανιστάν. 

Το περιοδικό Time ζήτησε από 40 φωτογράφους που βρέθηκαν στην περιοχή για να καλύψουν τη σύγκρουση να ποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξαν τους συγκίνησαν περισσότερο.
Ο πρωταρχικός στόχος της επέμβασης ήταν να εντοπιστεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, καθώς και να καταρρεύσει το καθεστώς των Ταλιμπάν που τους προστάτευε.
Ο πόλεμος του Αφγανιστάν παραμένει ο μακρύτερος μεγάλης κλίμακας πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί ειδικοί επί των στρατιωτικών υποθέσεων ανέπτυξαν την έννοια του μακρόχρονου πολέμου (long war).
Σύμφωνα με τον Τζόρτζ  Φρίντμν της Stratforαυτή η θεωρία παρουσιάστηκε με διάφορες μορφές, η κεντρική της ιδέα όμως είχε ως εξής: η ήττα των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της ιρακινής αντίστασης θα ήταν ένα εγχείρημα που θα απαιτούσε πολύ χρόνο. 
Ακόμη και η επιτυχία των αμερικανικών δυνάμεων όμως δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου γιατί η ισλαμική τρομοκρατία και οι υποστηρικτές της θα συνέχιζαν να αποτελούν απειλή και μάλιστα μια απειλή διαρκώς μεταβαλλόμενη, τόσο όσον αφορά τους τόπους εκδήλωσής της, όσο και τις μεθόδους της.
Συνεπώς, εφόσον η επικράτηση επί της τρομοκρατίας παρέμενε βασικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής, οι ΗΠΑ βρίσκονταν αναμεμιγμένες σε έναν μακρόχρονο πόλεμο του οποίου το τέλος ήταν ασαφές και η πορεία απροσδιόριστη.
Σύμφωνα με μια ειδικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, την Λίντα Μπιλμς, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες 4 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ως εκ τούτου θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες.
Παράλληλα θα  κληθούν να αναλάβουν την φροντίδα όλο και περισσότερων βετεράνων πολέμου, περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τον περασμένο Μαίο ο ιστότοπος icasualties.org  ανέφερε ότι 2.907 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κι οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία, όπως ονομάστηκε επίσημα ο "πόλεμος κατά του τρόμου" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η νότια επαρχία Χελμάντ, επίκεντρο της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας, είναι η πιο επικίνδυνη του Αφγανιστάν για την διεθνή στρατιωτική συμμαχία, με 851 απώλειες. 
Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ξένων στρατιωτικών κι έχουν προκαλέσει πάνω από τις μισές απώλειες.

Zalmai for Newsweek
Οκτώβριος 2001:

Ron Haviv
22 Νοεμβρίου 2001

Kadir von Lohuizen
Νοέμβριος 2001

 
Seamus Murphy
Νοέμβριος 2001

Christopher Anderson-Magnum
Νοέμβριος 2001

 
Eric Bouvet
22 Νοεμβρίου 2001


Paula Bronstein-Getty
1 Μαρτίου 2002

Emilio Morenatti-AP
4 Οκτωβρίου 2002

 
Abbas-Magnum
Σεπτέμβριος 2005

Paolo Pellegrin-Magnum
Μάιος 2006

John Moore-Getty Images
Οκτώβριος 2006

Finbarr O'Reilly-Reuters
23 Οκτωβρίου 2007

Jan Grarup-NOOR
18 Σεπτεμβρίου 2008

Michael Kamber για τους The New York Times
16 Ιουλίου 2009


 
Kevin Frayer-AP
Ιούλιος 2010
 
Jodi Bieber-INSTITUTE for TIME
15 Ιουλίου 2010

 
Rodrigo Abd-AP
10 Οκτωβρίου 2010

Mauricio Lima-The New York Times
11 Απριλίου 2011

 
Πηγή:Time, Associated Press, Getty Images, Magnum Photos, NOOR, Reuters, New York Times, news247
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.