ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το ποδόσφαιρο, ο Αλιέντε και το ματς της ντροπής

aliente
Εκατόν επτά χρόνια από τη γέννηση του Σαλαβαδόρ Αλιέντε, μια ιστορία από τη Χιλή όπου διεξάγεται τώρα το Copa America αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι.

Για την ακρίβεια ήταν και παραμένει συνδεδεμένο απόλυτα με την πολιτική ιστορία κάθε τόπου και για κάποιους αυτό σημαίνει πολλά. 

Για τους φίλους του Αλιέντε και κατά συνέπεια εχθρούς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ σήμαινε διωγμούς και βασανιστήρια.

Όπως ο Ρούντι Γκούτεντορφ, Ομοσπονδιακός τεχνικός της Χιλής από το 1972 έως το 1973 και εν συνεχεία διωκόμενος από τη χούντα του Πινοσέτ. 

Έχοντας περάσει από αρκετές ομάδες στη Γερμανία αποφάσισε να αναλάβει τη Χιλή και γρήγορα έγινε ο φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

«Περνούσα πολύ χρόνο με τον πρόεδρο στο κτήμα του έξω από το Σαντιάγκο. Συχνά πίναμε ουίσκι και στη συνέχεια επιστρέφαμε με ελικόπτερο στο Σαντιάγκο», έχει πει ενώ ταυτόχρονα βίωνε τον δικό του ποδοσφαιρικό παράδεισο σε μια χώρα, στην οποία στους αγώνες της Εθνικής ομάδας, οι θεατές ξεπερνούσαν τους 100 χιλιάδες.

Ηταν συνεχώς δίπλα στον Αλιέντε σε διάφορες κυβερνητικές εκδηλώσεις. Παντρεύτηκε Χιλιανή και προετοιμαζόταν για τους αγώνες μπαράζ με την τότε Σοβιετική Ένωση για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Λογάριαζε όμως χωρίς τον… Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, οδήγησε τον στρατό στο πραξικόπημα και απέκτησε τον έλεγχο της χώρας. 

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε την ίδια ημέρα κατά την επίσημη εκδοχή με το όπλο που του είχε χαρίσει ο Φιντέλ Κάστρο. «Δολοφονήθηκε», υποστήριξαν οι σύντροφοι του.

Λίγες ημέρες αργότερα, τότε Γερμανός πρέσβης επικοινώνησε αμέσως με τον Γκούτεντορφ και του ζήτησε να φύγουν για τη Γερμανία καθώς αυτό επιθυμούσε και ο το καθεστώς του Πινοτσέτ. 

Τελικά, αποχώρησε με την περιβόητη τελευταία πτήση της Lufthansa από τη Χιλή με προορισμό της Γερμανία.

Ετσι, έμεινε ζωντανός, όπως ο ίδιος εκτιμούσε: «Ήμουν φίλος με τον πρόεδρο Αλιέντε και πλέον κινδύνευε η ζωή μου. Ο στρατός της Χιλής δεν αστειεύονταν εκείνη την εποχή. 

Οι υποστηρικτές του Αλιέντε κατέληγαν με άμεσες διαδικασίες στη φυλακή και τον θάνατο».Φυσικά δεν κάθισε ποτέ στον πάγκο στους αγώνες με τη Σοβιετική Ένωση. 

Στο πρώτο ματς που είχε έρθει 0-0 και στον επαναλητπικό που ο Ουρουγουανός συγγραφέας και γνωστό ποδοσφαιρόφιλος, Εντουάρντο Γκαλεάνο χαρακτήρισε ως «ο πιο θλιβερός ποδοσφαιρικός αγώνας της ιστορίας».

pamesports.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.