ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

137.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο

metanastes-300x190
Ένας αριθμός ρεκόρ 137.000 μεταναστών διέσχισε τη Μεσόγειο υπό επισφαλείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, η πλειονότητα για να γλυτώσει από συγκρούσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπήρξε αύξηση της τάξης του 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η κατάσταση αναμένεται εξάλλου να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία διπλασιάζεται η δραστηριότητα των διακινητών επίδοξων μεταναστών.

Ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν την Μεσόγειο αυξήθηκε από 75.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 219.000 στα τέλη του περασμένου έτους, διευκρινίζει επίσης η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

"Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται δια θαλάσσης, η οποία έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις", προειδοποιεί η UNHCR, επισημαίνοντας ότι στην μεγάλη πλειονότητά τους οι μετανάστες αυτοί και οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από πολέμους, συγκρούσεις και διώξεις, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η πλειονότητα των ανθρώπων που φτάνουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις", υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της UNHCR Αντόνιο Γκουτέρες.

Το ένα τρίτο των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα ή την Ιταλία φέτος προέρχονταν από την Συρία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011.

Οι άνθρωποι που επιζητούν να γλιτώσουν από την συνέχιση της βίας στο Αφγανιστάν και από το κατασταλτικό καθεστώς της Ερυθραίας αντιπροσωπεύουν το 12% των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της UNHCR, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι οι άλλες κύριες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι η Σομαλία, η Νιγηρία, το Ιράκ και το Σουδάν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους τους πρώτους έξι μήνες του 2015 κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο ανήλθε σε 1.867, εκ των οποίων οι 1.308 μόνον τον Απρίλιο.

Οι τραγωδίες και τα ναυάγια του Απριλίου ανάγκασαν τους ηγέτες της ΕΕ να εντείνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο, μειώνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 68 τον Μάιο και σε 12 τον Ιούνιο.

Η μείωση αυτή των τραγωδιών δείχνει ότι "με σωστή πολιτική, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική επιχειρησιακή απάντηση, είναι δυνατό να σωθούν περισσότερες ζωές στην θάλασσα", σχολιάζει επίσης ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της UNHCR υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη να "συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε", σημειώνοντας ότι "για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εξακολουθούν να διασχίζουν τη Μεσόγειο κάθε εβδομάδα, ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός".
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.